Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: in het weekend grote hoeveelheden sneeuw

8438 - Alpenweer: in het weekend grote hoeveelheden sneeuw (1)

Het was genieten in de Alpen de afgelopen dagen. Prachtig weer, 'Kaiserwetter', niet teveel wind en aangename temperaturen bij vaak een strakblauwe lucht domineerden het weerbeeld. De komende dagen blijft het nog wel even genieten dankzij hogedrukinvloeden, maar een weersverandering is wel op komst en gedurende het weekend valt er op veel plaatsen weer neerslag. Daarnaast blijft het oppassen voor het gevaar van lawines. Blijf alert en hou de waarschuwingen in de gaten, ook gisteren zijn er weer diverse lawines geweest.

Hoge temperaturen

Vandaag is er op de meeste plekken weer flink wat zonneschijn. De zon, in combinatie met zachte lucht, zorgt er voor dat het kwik flink oploopt. Vanmiddag is het zo'n 14 tot 18 graden en ook op 2000 meter is het met 4 graden zacht. De beste skicondities zijn dus in de ochtend, 's middags wordt het op veel plaatsen toch wat papperig en is een mooi terras misschien wel een goed alternatief. In het noordoosten van Oostenrijk is meer bewolking en kan er zelfs een regenbui vallen. Morgen doet de temperatuur er nog een schepje bovenop. Het wordt dan 's middags 15 tot 20 graden. In de dalen is wel kans op Hochnebel maar boven de 1000 meter is het vrijwel wolkenloos.

Klik hier voor de sneeuwhoogtes in de Alpen >

Vrijdag overgangsdag

Vrijdag is het op de meeste plaatsen ook nog een prima wintersportdag. De dag begint met flinke zonnige perioden, maar later op de dag neemt de bewolking vanuit het noordwesten toe. De aangevoerde lucht is nog steeds erg zacht en dus wordt het weer op veel plaatsen boven de 15 graden. Met wat föhn kan het lokaal zelfs 20 graden worden. In de late middag en avond kan de eerste neerslag de noordelijke Alpen bereiken. Door de zachte lucht ligt de sneeuwgrens tussen de 1500 en 2000 meter.

Silvretta Montafon

Zaterdag en zondag sneeuw op de hogere pistes

Zaterdag is het bewolkt en valt er (veel!) regen of sneeuw. De vorstgrens daalt en komt uit tussen de 1000 en 1500 meter, later nog iets verder dalend. Vooral aan de noordzijde van de Alpen kan er langdurig neerslag vallen, langs de zuidflank blijft het overwegend droog en kan het nog 15 graden worden. Zondag verandert er weinig in dit weerbeeld. Ook dan verwachten we een natte dag met in het noorden langdurig en soms ook intense neerslag. In het Alpengebied kan gedurende het weekend zo'n 40-60mm (boven de 2000 meter +50cm sneeuw!) neerslag vallen. Tevens wordt de aangevoerde lucht weer zachter, waardoor de sneeuwgrens weer stijgt naar zo'n 1500-2000 meter. In het zuiden is het weerbeeld een stuk droger met zonnige momenten. Volgende week blijft het weerbeeld aan de wisselvallige kant. Een westelijke stroming voert van tijd tot tijd storingen mee. Met name de noordelijke kant van de Alpen moet rekening houden met zo nu en dan neerslag.

Sölden, Schwarze Schneidbahn

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.