Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zonnig en weinig wind

8422 - Alpenweer: zonnig en weinig wind (1)

De afgelopen week heeft een groot gedeelte van de Alpen flink wat sneeuw mogen ontvangen. Helaas zijn de temperaturen veelal hoog en komt daar ook de aankomende week weinig verandering in. De weerkaarten laten hier en daar wat bewolking, weinig wind en flink wat zon zien. De temperaturen blijven veelal boven het vriespunt. Dat alles is het resultaat van een hogedrukgebied boven de Alpen. Door de vele sneeuwval van de afgelopen week levert dat, in combinatie met het de strakblauwe hemel, wel heerlijke beelden op.

Zonnig en weinig wind

Het zonnige weer is het resultaat van een uitgestrekt hogedrukgebied. Het centrum daarvan ligt ten westen van de Alpen, waardoor er een zwakke noordelijke stroming ontstaat die het oplopen van de temperatuur redelijk beperkt. Het zonnetje is in deze tijd van het jaar al behoorlijk krachtig, dus smeer je goed in. Op 1500 meter hoogte stijgt de temperatuur ’s middags rond de 15 graden en daarmee is het serieus zacht te noemen. In de Italiaanse Alpen kan de temperatuur zelfs nog hoger oplopen. Droge lucht zorgt ervoor dat de sneeuw niet al te hard smelt. Wel worden de pistes onder de 2000 meter rond het middaguur geregeld papperig.

Het is zonnig op de Hüttenkopf in Montafon

Lawinerisico hoog

Wel gaat het mooie weer gepaard met een serieus gevaar voor lawines. Houd daarom de lokale waarschuwingen goed in de gaten. Zowel in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Italië ligt het lawinegevaar op niveau 2 en 3. Wees alert, want met door de zonneschijn kunnen er grote verschillen in temperatuur ontstaan, waardoor de hechting van bepaalde sneeuwlagen ineens minder wordt. Het gevaar geldt vooral voor de skigebieden waarbij er een dik pak sneeuw gevallen is.

Strakblauwe lucht in Ski Arlberg

Wordt het weekend minder?

Vanaf aanstaande zaterdag wordt er een weersverandering berekend. Het is de komende dagen niet overal zonnig en er ontstaan hier en daar wolkenvelden. Deze leveren echter geen neerslag op. Waarschijnlijk neemt de bewolking in het weekend toe en moeten we rekening houden met regen en sneeuwval. De neerslag bereikt vanaf zaterdag de noordflanken en dan neemt ook de wind flink toe. Bij deze verwachting kan in de Duitse Alpen amper nog geskied worden. Later op de dag en op zondag breidt dit weer zich uit tot een groot deel van de Alpen. De sneeuwgrens komt dan tussen de 1300 en 1600 meter te liggen.

Wat een heerlijk weer in de Zillertal Arena!

Handige weerlinks:

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.