Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: dit weekend zon en sneeuw

8406 - Alpenweer: dit weekend zon en sneeuw (1)

Na een paar wisselvallige dagen met lokaal veel en langdurig regen of sneeuw (lokaal 50-100mm), gaat het weerbeeld vandaag weer beter worden. De langdurige neerslag is achter de rug en in Zwitserland blijft het vrijwel overal droog. In Oostenrijk vallen nog wel sneeuwbuien en met name in de hogere delen kan lokaal nog 10 tot 15 cm sneeuw vallen. Daarnaast waait het hard met soms windstoten die makkelijk de 100 km/uur kunnen halen in de hogere delen, maar ook in sommige dalen kan het flink doorwaaien. Het blijft zacht en de maxima kunnen flink oplopen, tot zo’n 14 graden in de laagste dalen.

Weekend met flink wat zon

Zaterdag zet de weersverbetering door. Op veel plaatsen schijnt de zon en blijft het droog. Lokaal is het eerst nevelig. In de loop van de dag komen er vanuit het noorden wat meer wolkenvelden opzetten. De wind draait van noord naar oost en neemt ook verder af. De aangevoerde lucht wordt iets kouder hetgeen vooral hogerop is te merken. Toch kan het in de noordwestelijk Alpen nog steeds zo’n 10 tot 15 graden worden. In het zuiden kan het met wat föhn zelfs lokaal 17 graden worden. Zondag komt er weer meer bewolking opzetten maar blijft het vrijwel overal droog. In de avond valt er mogelijk wat regen in het oosten. Nog steeds is het aan de zachte kant met 13 tot 15 graden.

Diavolezza, Zwitserland vanochtend

Lawinegevaar blijft zeer groot

Door de verse sneeuw die er de afgelopen dagen is gevallen en de hoge temperaturen die er deze dagen gemeten worden, blijft het risico op lawines (zeer) groot. De verse sneeuw is op de meeste plekken nog niet gehecht aan de oude sneeuwlaag, waardoor er sneeuwlagen ontstaan die geen verband hebben met elkaar. Hierdoor kunnen makkelijk verschuivingen optreden met lawines tot gevolg. De afgelopen dagen zijn er meerdere meldingen geweest van lawines. Ook het weekend blijft het risico op lawines groot. Wees alert op de waarschuwingen die uit staan bij de pistes. Laat je niet verrassen en neem geen onnodige risico’s.

Verse sneeuw in skigebied 3 Zinnen (Sextner Dolomiten)

Na het weekend rustig weer

Na het weekend blijft het weerbeeld in de Alpen rustig. Net als in het weekend bepaalt een hogedrukgebied het weer waardoor storingen op afstand worden gehouden. Het ziet er naar uit dat het een prima wintersportweek gaat worden, zeker als je wat hoger zit. De zon domineert en de skicondities zijn over het algemeen prima. Mensen die dit weekend terug rijden of juist richting de bergen gaan zullen wat het weer betreft geen problemen krijgen. Het eerder genoemde hogedrukgebied zorgt voor een rustig en droog weertype langs de route Nederland – Alpenlanden.

Een witte wonderwereld in Ski Arlberg

Handige weerlinks:

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.