Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: wisselvallig weer in de Alpen

8397 - Alpenweer: wisselvallig weer in de Alpen (1)

Het blijft de komende dagen vrij wisselvallig in de Alpen. Na een flink pak sneeuw gisteren in de westelijke Alpen gaat er de komende dagen ook weer neerslag vallen. Daarbij wordt er zeker de eerste dagen vrij zachte lucht aangevoerd, waardoor de neerslag in de dalen en het middengebergte veelal in de vorm van regen valt. Vanaf donderdag ligt de temperatuur in de middag vaak ruim boven de 10 graden in Oostenrijk en Zwitserland. Echt winters kunnen we het daarom niet noemen de komende dagen.

Vandaag nog vrij rustig

Vandaag begint de dag nog betrekkelijk rustig. Op de meeste plaatsen is het droog en is er naast bewolking ook zon. In de middag neemt vanuit het westen de bewolking toe op nadering van een warmtefront. Aan het einde van de middag gaat het in de westelijke Alpen regenen. In de avond wordt het ook nat in de oostelijke Alpen in Oostenrijk. De aangevoerde lucht is zacht en het 0 graden niveau stijgt in de loop van de dag tot boven de 1500 meter. De maxima liggen in de middag nog tussen 5 en 10 graden. In de zuidelijke Alpen blijft het de gehele dag zonnig dankzij een zwakke tot matige föhn. In Steiermark en Karinthië liggen temperaturen tussen 12 en 15 graden. Op 2000 meter is het rond -3 graden.

Verse sneeuw en een heldere lucht in in skigebied Kleinwalsertal & Oberstdorf

Flink wat regen en kans op lawines

Donderdag zien de weerkaarten er niet al te best uit. Zowel in Zwitserland als in Oostenrijk is het bewolkt en regent het onder de 1500 meter. Op veel plaatsen ligt de temperatuur in de middag iets boven de 10 graden. Boven de 1700 meter valt sneeuw en in het centrale deel van de Alpen, in Vorarlberg en Tirol kan zomaar weer 30 of 40 cm sneeuw vallen. Gisteren werden de wintersporters opnieuw opgeschrikt door een forse lawine bij Tignes. Het wisselvallige weer zorgt ook de komende dagen dat het gevaar voor lawines groot blijft. Onveranderd blijft een hoge waarschuwingsfase van kracht, code 3, oranje. Buiten de pistes skiën blijft onverantwoord bij deze alarmering. Volg altijd de adviezen op van de lokale autoriteiten.

Ook in skigebied Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn trekken de wolken weg

Aanhoudend wisselvallig

Op vrijdag en in het weekend blijft het weerbeeld wisselvallig met soms regen of sneeuw. Alleen aan de zuidzijde van de Alpen wordt er veel zon verwacht en loopt het kwik op tot boven de 15 graden. Volgende week blijven de weerkaarten een zelfde weerbeeld voortoveren met een overheersende weststroming. Droge perioden wisselen natte perioden af. Een standvastig of echt koud weertype zien we nog niet direct.

Een witte wonderwereld in La Thuille (Valle d'Aosta)

Handige weerlinks:

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.