Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: regelmatig sneeuw

Een trein van storingen trekt deze week met name over de noordelijke helft van Europa. Daarbij krijgt ook het Alpengebied regelmatig met sneeuwval te maken. Eerst kunnen we door een noordwestelijke stroming vooral sneeuw verwachten in de Noordelijke Alpen. Later die week wordt deze stroming meer zuidwestelijk en krijgt ook het zuidelijke deel van de Alpen te maken met sneeuwval. In de Dolomieten blijft het, op dinsdag na, tot mogelijk het weekend droog. In het weekend wordt de lucht tijdelijk wel een stuk zachter, waardoor de sneeuwgrens stijgt tot boven 2300 meter.

Veel kans op sneeuw in het noorden van de Alpen

Lagedruk boven de noordelijke helft van Europa en overwegend hogedruk boven de Azoren zorgt voor een stevige weststroming met talloze storingen. Deze storingen trekken gedurende deze week vaak noord van het Alpengebied langs, maar het zal zeker zo nu en dan sneeuw gaan opleveren. Vooral in delen van de Franse en Zwitserse Alpen, ook in mindere mate de Oostenrijkse Alpen, valt er tot in het weekend mogelijk 50 cm verse sneeuw. Ook in de Dolomieten kan dinsdag veel sneeuw vallen boven 2200 meter.

Het wordt een fijne skidag voor de wintersporters in skigebied Warth-Schröcken (Ski Arlberg)

Weinig zon en veel bewolking

Vandaag zijn er nog enkele opklaringen, maar in de rest van de week zullen deze op veel plaatsen spaarzaam zijn. Wanneer de polaire lucht binnenstroomt, zal het wolkendek af en toe wel gaan breken. Tegen het weekend bereikt een warmtefront het Alpengebied, waardoor de bewolking hardnekkiger wordt en de temperatuur ook nog eens flink oploopt. Van lange duur is de zachte lucht overigens niet, na het weekend word het hoogstwaarschijnlijk een stuk kouder. De beste dagen om te gaan skiën lijken vandaag en donderdag.

Bijna geen wolkje aan de lucht in skigebied Kleine Scheidegg - Männlichen (Jungfrau Region)

Ook in Winterberg wat sneeuw

Voor de wintersporters die deze week het Sauerland opzoeken, gloort er ook nog enige hoop. Na de zachtere lucht en de regen van de afgelopen periode, lijkt het erop dat de neerslag deze week boven 400 meter regelmatig als sneeuw gaat vallen. Het is niet ondenkbaar dat er op de top ongeveer 20 centimeter verse sneeuw bij gaat vallen. In de lager gelegen gebieden ligt de temperatuur wat hoger en valt er vooral regen of natte sneeuw bij intensieve neerslag.

Het is bewolkt op de Hochkrimml - Gerlosplatte in de Zillertal Arena

Handige weerlinks:

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.