Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: laatste opleving van de winter

8529 - Alpenweer: laatste opleving van de winter (1)

In de afgelopen periode bevond het Alpengebied zich soms in zeer zachte lucht. De vorstgrens steeg soms tot ruim boven 2500 meter, maar de zon scheen wel vaak. De komende week komen er weer een aantal storingen langs, die hun oorsprong vinden boven de Atlantische Oceaan. Deze storingen nemen koudere lucht met zich mee; boven 2000 meter zal af en toe weer sneeuw gaan vallen. In het weekend valt de meeste sneeuw in de Franse en Zwitsese Alpen. Na het weekend zijn de Dolomieten en Tirol aan de beurt. Grote hoeveelheden worden niet verwacht.

Vooral Franse en Zwitserse Alpen neerslag

Dit weekend trekt een eerste van vele storingen voorbij. Vooral de Franse en Zwitserse Alpen krijgen daarmee te maken. Zondag gaat er ook wat neerslag in de Dolomieten en het uiterste zuiden van Tirol vallen. De sneeuwgrens ligt bij aanvang van de neerslag ruim boven 2400 meter, maar daalt gedurende de neerslag naar ongeveer 2000 meter. Grote hoeveelheden gaan er niet vallen, maar op de hogere plaatsen is toch plaatselijk 25 à 25 centimeter mogelijk. Na het weekend wanneer een hoogtelaag passeert, draait de hoogtestroming naar noordwest en krijgen ook de noordelijke Alpen met neerslag te maken.

Vanaf maandag neerslag in het noorden

Maandag passeert een hoogtelaag over Centraal Europa. De temperatuur doet een flinke stap terug. Op 1500 meter hoogte kruipt de temperatuur richting het vriespunt. Daarmee daalt ook de sneeuwgrens. Bij intensievere neerslag kan de sneeuwgrens zomaar dalen tot 1300 of 1400 meter. Lang zal de sneeuw in de dalen niet blijven liggen, want wanneer de zon er weer bij komt, loopt het kwik weer flink op. Vooral maandag, maar ook dinsdag tot en met donderdag en deels vrijdag, valt er neerslag in de noordelijke helft van de Alpen. In de Dolomieten en in de Franse Alpen is het wat vaker droog en schijnt ook af en toe de zon.

Einde wintersportseizoen in zicht

Het wintersportseizoen is inmiddels al over haar hoogtepunt heen, ook meteorologisch gezien begint de lente zichzelf steeds meer te kenmerken in grote delen van Europa, dus ook in de Alpen. De komende week is er wat koudere lucht aanwezig met het dieptepunt op dinsdag, maar vanaf volgend weekend lijkt de zeer zachte lucht opnieuw te arriveren en wordt de kou teruggedrongen naar het noordoosten. Of hiermee ook de laatste inval van Koning winter wordt gewonnen, is niet te zeggen, maar tot veel sneeuwval op veel plaatsen komt het waarschijnlijk niet meer.

Lech am Arlberg, Kriegerhorn

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.