Skip to navigation Skip to main content
Eten Onderweg
© Spalder Media Group

Over een paar dagen of weken stap je ein-de-lijk in de auto richting de wintersport. Samen met je partner, het gezin of een groep vrienden genieten van een heerlijke week in de sneeuw. De vakantiepret begint uiteraard al tijdens de heenreis. Plannen maken voor de komende dagen, après-ski hits uit je hoofd leren en natuurlijk lekker snacken. Met dat laatste helpen we je alvast een handje. Ga jij binnenkort met de auto op wintersport en ben je op zoek naar inspiratie voor lekker eten onderweg? In dit artikel vind je een aantal tips.

1. Zelfgemaakte saucijzenbroodjes

Er gaat niks boven zelfgemaakte saucijzenbroodjes. Bladerdeegkruimels zijn dan wel niet ideaal in de auto, maar je kunt de broodjes ook opeten tijdens een plaspauze of picknick langs de snelweg. Hoe je ze maakt? Meng het worstvlees van 4 varkenssaucijzen (even uit het velletje halen) met 1 eidooier, 50 gram paneermeel, 1 eetlepel Dijonmosterd en 2 eetlepels currysaus. Leg een rol bladerdeeg op je werkblad en halveer die in de lengte. Maak twee lange worsten en leg die op het bladerdeeg. Rol op en snijd er kleine of grote saucijzenbroodjes van. Leg op een bakplaat met bakpapier, bestrijk met twee opgeklopte eidooiers, strooi er wat sesamzaadjes overheen en bak in een voorverwarmde oven van 200 graden in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Afkoelen, inpakken en lekker eten onderweg!

Sauzijcenbroodjes lekker eten onderweg auto
© Spalder Media Group

2. Pastasalade

Een pastasalade doet het altijd goed. Op verjaardagen, bij de barbecue, maar ook in de auto onderweg naar de wintersport. Je kunt de salade prima een paar uur of zelfs een dag van tevoren maken. Daar wordt ‘ie alleen maar lekkerder van. Mijn favoriet? Kook 200 gram pasta al dente, giet af in een vergiet, spoel koud en laat uitlekken. Doe samen met 20 cherrytomaatjes (gehalveerd), 3 geroosterde paprika's (in reepjes), 150 gram mini mozzarella (in vieren), een halve fijngesnipperde rode ui, 50 gram olijven (fijngesneden), een halve komkommer (in blokjes) en 100 gram salami (in reepjes) in een kom. Voeg hier 2 eetlepels verse pesto en een eetlepel balsamico of rode wijnazijn aan toe en roer goed door. Bewaar tot vertrek in de koelkast.

3. Bananenbrood muffins

Een lekker gezond snackje, maar ook een prima ontbijtje voor onderweg. Bovendien hoef je die twee bruine bananen dan niet weg te gooien! 😉 Hoe je het maakt? Doe 2 rijpe bananen samen met 1 ei, 15 gram bakpoeder, 1 theelepel bakingsoda, 1 eetlepel honing, 100 gram havervlokken en een halve theelepel kaneel in een blender. Blend tot een glad beslag (of gebruik een staafmixer). Verdeel de bosbessen over 12 muffinvormpjes en giet hier het beslag overheen. Bak ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden goudbruin en gaar.

Lekker eten onderweg wintersport
© Spalder Media Group

4. Allerlei soorten wraps

Wraps vind ik ideaal om mee te nemen en je kunt er zo goed mee variëren! Besmeer ze met kruidenkaas, pesto, humus of zelfs truffelmayo, beleg met kipfilet, kaas, ham of rosbief, daarna rucola, komkommer, geraspte wortel en tomaatjes erop en oprollen maar. Halveer de wraps en rol ze vervolgens in aluminiumfolie. Bewaar in de koelkast tot vertrek.

5. Broodje tonijnsalade 2.0

Stop met het maken van standaard tonijnsalade en probeer mijn 2.0 variant met ketjap en kerrie. Wedden dat al je medepassagiers versteld staan van je kookkunsten? Giet een blikje tonijn (160 gram) af en meng dit met een fijngesnipperd sjalotje, 5 fijngesneden zoetzure mini augurken, 5 Amsterdamse uitjes (in vieren), 1,5 eetlepel mayo, 1 theelepel ketchup, 1 theelepel kerriepoeder, 1 theelepel ketjap manis en versgemalen peper. Beleg hier pistoletjes of zachte bolletjes mee.

Tonijnsalade
© Spalder Media Group

6. Koekjes en snoepjes die je normaal nooit koopt

Het is tenslotte vakantie en bij lekker eten onderweg naar de wintersport hoort ook allerlei snaaiwerk dat je normaal nooit koopt. Snoepjes en koekjes, de schappen in de supermarkt staan er vol mee. Neem mee wat je normaal nooit koopt en maak er onderweg een feestje van. Na de vakantie ga je weer op streng!

7. Broodjes gebakken ei

De reis naar de wintersport is niet compleet zonder een broodje ei. Gebakken, gekookt of als omelet, op een pistoletje of zachte witte bol. Mijn favoriet: een zacht wit bolletje met daarop een aan twee kanten gebakken eitje (dooier stuk) en een klein beetje mayo. Dit broodje kun je prima een paar uur van tevoren maken, wat ook weer scheelt in de voorbereiding.

En op de terugweg?

Na een week wintersporten heb je geen zin om weer in de keuken te staan. Misschien heb je die ook wel helemaal niet, omdat je in een hotel overnacht. Gelukkig biedt de supermarkt uitkomst. Persoonlijk ben ik gek op buitenlandse supermarkten. Ze hebben weer allerlei andere dingen dan thuis en ik loop er graag een rondje doorheen. Wat je aan lekker eten voor de terugweg kunt meenemen? Snoepjes en koekjes die typisch zijn voor het wintersportland, fruit en belegde broodjes of losse broodjes en los beleg.   

Vleeswaren supermarkt kopen lekker eten onderweg terug van wintersport naar huis
© Spalder Media Group

Tips voor als je met de auto op wintersport gaat

De meeste mensen gaan met de auto op wintersport en dat is helemaal logisch. Je kunt je eigen vertrektijden bepalen, er kan van alles mee en ter plaatse ben je van niemand afhankelijk. Wel moet je er een aantal uren voor sturen, maar samen rijd je de kilometers zo weg. Naast deze acht tips met lekker eten voor onderweg, hebben we ook nog een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.