Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer & webcambeelden: het sneeuwt!

Het sneeuwt! Daar waar in de Noordalpen de afgelopen anderhalve maand vaak al flink wat sneeuw is gevallen, was het in de Zuidalpen juist vaak droog en op sommige stukken behoorlijk groen. Gelukkig is daar verandering in gekomen. Door een flink hogedrukgebied boven Scandinavië duiken storingen vanaf de Atlantische Oceaan richting het Middellandse Zeegebied en zorgen vooral in de Zuidalpen voor verse sneeuw. Maar ook andere delen van de Alpen kunnen op enkele centimeters rekenen. Daarom is het tot het weekend bewolkt in het hele Alpengebied. Daarna lijkt prachtig skiweer in zicht.

Verse sneeuw!

Een noord-zuid georiënteerde straalstroom vanaf de Britse Eilanden tot aan Corsica, zorgt ervoor dat lagedrukgebieden ontstaan, of blijven bestaan aan de zuidkant van de Alpen. Door dit stromingspatroon ligt er momenteel een omvangrijk lagedrukgebied met de kern boven midden Italië en zal een nieuw lagedrukgebied zich ten zuiden van Genua vormen later deze week. Hierdoor ontstaat er een “südstau', waardoor de zuidelijke Alpen met sneeuw te maken krijgen.

Een lekkere laag sneeuw bij Filzsteinalm in de Zillertal Arena

Hogedruk bepaalt weekendweer

De straalstroom zwakt in de loop van de week verder af en de stroming op grotere hoogte verandert naar zuidelijke richting. Hierdoor zullen storingen niet zo gemakkelijk ontstaan en krijgt langzaam maar zeker hogedruk grip op het Alpenweer. De wind wordt in het hele Alpengebied rustig en de zon gaat zich vaker laten zien. Vooral in en na het komende weekend lijkt het prachtig weer te worden in het Alpengebied, met veel zonneschijn en temperaturen op veel plaatsen rond of onder het vriespunt.

Sneeuw op de auto's in Bödmen-Baad in Kleinwalsertal & Oberstdorf

Zachtere lucht ligt op de loer

Voornamelijk in de Noordelijke Alpen blijft zachtere lucht op de loer liggen. De komende dagen ligt de vorstgrens nog rond of iets onder de kilometer, maar later in de week wordt de lucht aan de noordzijde van de Alpen beduidend zachter. De vorstgrens stijgt naar ongeveer 2200 meter gedurende 3 tot 5 dagen. Kort na het weekend komt mogelijk de koude lucht uit het oosten weer terug doordat hogedruk ten noorden van de Alpen grip gaat krijgen op het Alpenweer.

Sneeuw in Mittelberg

Een behoorlijke klus om de auto sneeuwvrij te maken in L'Alpe d'Huez

Een witte wereld in Kleinwalsertal

Verse sneeuw in Lech am Arlberg

Verse sneeuw en veel bewolking in skigebied 3 Zinnen Dolomites

Sneeuw in Hochkrimml

Genieten van de versgevallen sneeuw in Val Gardena

Witte bomen in het Brandnertal

Handige weerlinks:

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.