Skip to navigation Skip to main content

Gitschberg-Jochtal: een verborgen familieparel in Zuid-Tirol

gitschberg jochtal

Knus, ontzettend gastvrij, prachtige uitzichten en de ideale combinatie tussen Oostenrijk en Italië. Allemaal kenmerken die perfect passen bij deze wintersportbestemming in het Italiaanse Zuid-Tirol. Gitschberg-Jochtal is een wintersportbestemming waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Ik moet eerlijk zijn, ik tot voor kort ook niet, maar in ben ontzettend blij dat ik dit verborgen pareltje heb mogen ontdekken. Gitschberg-Jochtal is een skigebied met 51 kilometer aan pistes en de perfecte locatie voor families met kinderen of beginnende wintersporters. Het is er klein, maar wel ontzettend fijn!

Een skigebied met 51 kilometer aan pistes

Gitschberg-Jochtal ligt in het noorden van Italië, vlakbij de Brennerpas en op ongeveer een uur rijden van Innsbruck. Het skigebied is daardoor niet alleen gemakkelijk met de auto te bereiken, maar ook met het vliegtuig. Het skigebied Gitschberg-Jochtal is nog niet zo oud en bestaat eigenlijk pas sinds 2011. Voorheen waren het Jochtal en de Gitschberg concurrenten van elkaar, met elk een eigen skigebied. Gelukkig is daar door de bouw van de gondel in Vals verandering in gekomen en kun je nu in beide skigebieden met één skipas skiën. Je vindt hier veel rode en blauwe pistes en een paar uitdagende zwarte. Onder het skigebied vallen acht dorpen. Elk met een eigen uitstraling en karakter. Van rustig tot iets drukker. Ik verbleef in Vals, een klein en gemoedelijk dorpje en het startpunt voor een heerlijke wintersportvakantie.

pistes

Hele fijne pistes met voor ieder wat wils

De perfecte bestemming voor families met kinderen

Gitschberg-Jochtal is de ideale bestemming voor families met (kleine) kinderen. Er zijn twee skischolen waar de kleintjes vanaf een jaar of twee kennis kunnen maken met de beginselen van het skiën. Beide met Italiaans, Engels en Duits sprekende skileraren. Ski je via de blauwe piste nummer 2 naar beneden naar Vals, dan skiën her en der allerlei treintjes met kleine kinderen voorbij. Zowel op- als onderaan de piste kom je diverse kinderlanden tegen. Er wordt hier van alles gedaan om het voor de kids zo leuk mogelijk te maken. Wil je als ouders zelf de pistes van het skigebied ontdekken? Dan zijn de kinderen vanaf een jaar of twee welkom in een speciale dagopvang onderaan de piste. Hier krijgen ze te eten, kunnen ze bij slecht weer binnen spelen en bij mooi weer buiten in de sneeuw.

kinderland

Ook boven op de berg kom je kinderlanden tegen

De ideale combinatie tussen Oostenrijk en Italië

Gitschberg-Jochtal, Rio Pusteria in het Italiaans, ligt officieel in Italië, maar als iemand bij aankomst Oostenrijk had gezegd, dan had ik het ook geloofd. Door de vroegere geschiedenis kom je hier veel Oostenrijkse invloeden tegen. Iedereen spreekt Duits en Italiaans, maar Duits is de voertaal. Er hangt een gemoedelijke sfeer en je voelt je er gelijk helemaal welkom. Ik ben niet vaak een bestemming tegengekomen waarbij iedereen zo ontzettend vriendelijk, behulpzaam en gastvrij is. In Gitschberg-Jochtal vind je de ideale combinatie tussen de Italiaanse gezelligheid en de Oostenrijkse gemütlichkeit. Dat maakt dat je hier zeker nog eens terug komt!

zon skilift

Het zonnetje heeft alleen maar geschenen!

Heerlijk eten op de berg

Italië is één van de beste bestemmingen voor lekker eten. Pasta, pizza, antipasti en ga zo maar door. Het leuke van deze wintersportbestemming is dat je ook in de keuken een combinatie tussen Oostenrijk en Italië tegenkomt. Van Goulashsoep, tot Kaiserschmarrn, tot pizza en bruschetta. Allemaal bomvol smaak en ontzettend lekker. Je vindt hier geen massale pisterestaurants, maar allemaal schattige, kleine en traditionele houten berghutten. Voor een panoramisch uitzicht in het zonnetje en een overheerlijke bruschetta-achtige pizza met tonijn, moet je naar de Nesselhütte. Voor een gemoedelijke sfeer, een heerlijk zonneterras en de lekkerste specialiteiten uit Zuid-Tirol ben je bij de Linderalm aan het juiste adres.

bruschetta

De lekkerste Bruschetta met tonijn, kaas en ui bij de Nesselhütte

Prachtige uitzichten op de Alpen en Dolomieten

Op het moment dat ik het skigebied bezocht, had het helaas sinds 5 januari niet meer gesneeuwd en dat betekende, vooral in het dal, redelijk wat bruine plekken naast de piste. Gelukkig zijn de Italianen meesters in het prepareren en maken van pistes en kon er gewoon goed geskied worden. Op een paar ijzige plekjes in het dal na, waren de pistes ontzettend fijn. Laat moeder natuur het afweten, dan staan er 110 sneeuwkanonnen klaar om in ieder geval 95% van de pistes van kunstsneeuw te kunnen voorzien. Ideaal, want dat maakt deze bestemming ontzettend sneeuwzeker! Tijdens het skiën geniet je continu van prachtige uitzichten over de imposante bergtoppen van de Alpen en de Dolomieten. Er zijn twee uitkijkpunten, maar ook tijdens het skiën is het echt de moeite waard om af en toe even stil te staan voor een foto. Vooral het uitkijkpunt op de berg Gitsch is zeker de moeite van een bezoek waard. Je vindt het uitkijkpunt net boven het begin van de rode piste nummer 20. Klim een stukje omhoog en kijk je ogen uit naar het indrukwekkende bergpanorama en de uitgeslepen gletsjerdalen.

Uitzicht alpen

Overal waar je kijkt heb je een prachtig uitzicht!

Gemoedelijke après-ski

In Gitschberg-Jochtal ben je voor bruisende après-ski niet aan het juiste adres, maar toch kun je hier na het skiën ook prima een drankje doen om de dag af te sluiten. Je kunt Italië ten slotte niet verlaten zonder een Bombardino (warme advocaat met slagroom) en een Aperol Spritz. Daarvoor ben je bij Zur Mühle in Vals aan het juiste adres. Bij mooi weer kun je plaatsnemen op het terras en bij sneeuw of kou binnen aan één van de tafeltjes rondom de gezellige bar. De bediening is, net zoals de rest van het gebied, ontzettend vriendelijk.

apres ski gitschberg jochtal

Niet naar huis zonder Bombardino!

Wist je dat?

  • Je de skipas van Gitschberg-Jochtal kunt uitbreiden naar de skipas van de Dolomiti Superski? Het kost je niet veel extra en je hebt met deze pas toegang tot ruim 1200 kilometer aan pistes. Met ongeveer een half uur rijden zit je in Val Gardena en dat betekent: toegang tot de Sella Ronda!
  • De verbindingsgondel tussen Gitschberg en Jochtal uniek is in Italië? Op sommige punten komt de lift meer dan 100 meter boven de grond en het langste stuk zonder liftpalen is 500 meter.
  • Van maandag tot en met zaterdag worden er allerlei activiteiten georganiseerd in het skigebied. Van fakkeltochten tot paardensledetochten.

Ben jij wel eens in Gitschberg-Jochtal geweest en heb je nog tips? Laat het ons weten in een reactie!

piste

Het is helemaal niet druk op de pistes

gitschberg jochtal

De lekkerste Apfelstrudel eet je bij de Röner Hütte

piste

Het is heerlijk skiën in Gitschberg-Jochtal

De linderalm

In de Linderalm eet je de lekkerste specialiteiten uit Zuid-Tirol

apres ski

Na het skiën kun je iets drinken bij Zur Mühle

bergen

Ik word zo blij van bergen!

tafels lunch

De tafels staan klaar voor de lunch van vandaag in de skischool / kinderopvang

Proost

Proost op een heel fijn weekend in Gitschberg-Jochtal!

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.