Skip to navigation Skip to main content
Stubaier Gletcher (2)

De één kiest voor een skigebied met veel blauwe pistes, de ander gaat op zoek naar de leukste après-ski dorpen en ook zijn er wintersporters die kijken hoe het zit met de sneeuwzekerheid. Over dat laatste punt hoef je je geen zorgen te maken als je kiest voor een wintersport in een van de hooggelegen skigebieden van de Alpen. Hartje winter, maar ook vroeg en laat in het seizoen kun je hier op de latten staan en genieten van voldoende sneeuw en fijne pistes. In dit artikel een overzicht met 12 hooggelegen skigebieden in de Alpen.

Wintersport in hooggelegen skigebieden in de Alpen

Sneeuw is natuurlijk de allerbelangrijkste factor van een geslaagde wintersport. Pap, ijs en bruine stukken zien we liever niet. Wie verzekerd wil zijn van een sneeuwzekere skivakantie, zit goed in de hooggelegen skigebieden in de Alpen. Skiën doe je hier op meer dan 2000 meter hoogte, omringd door nog hogere toppen. In sommige skigebieden betekent dit ook meteen dat je hartje winter lekker lang kunt afdalen. Ruim 10 km aan één stuk skiën zonder in de lift te stappen en beneden komen met brandende bovenbenen. In welke hooggelegen skigebieden dit kan?

1. Pitztaler Gletscher (3440 meter) - Oostenrijk

De Pitztaler Gletscher heeft een aantal hoogterecords op haar naam staan. Ten eerste is dit de hoogste gletsjer van Tirol en verder vind je hier het hoogstgelegen café en de hoogste berglift van Oostenrijk. Dankzij de sneeuwzekerheid kun je hier doorgaans skiën van september tot en met mei. Met ruim 22 kilometer aan pistes is het skigebied niet groot, maar juist door de sneeuwzekerheid, de kwaliteit van de sneeuw en de vele mogelijkheden voor freeriders en toerskiërs, is een skivakantie hier erg fijn. Pak de gletsjertrein omhoog en geniet van de sneeuw en de prachtige uitzichten.

De Pitztaler Gletscher is een van de hooggelegen skigebieden in de Alpen

2. Matterhorn Ski Paradise (3883 meter) - Zwitserland en Italië

Skiën in een hooggelegen skigebied in de Alpen én in twee landen tegelijk? Op een hoogte van 3883 meter vind je het hoogst gelegen skigebied van Zwitserland, Matterhorn Ski Paradise. Samen met de Italiaanse dorpen Breuil-Cervinia en Valtournenche, deelt het Zwitserse Zermatt dit skigebied. Je vindt hier meer dan 400 kilometer aan pistes. Met een aantal uitdagende zwarte afdalingen, kilometers lange dalafdalingen en uitgebreide off-piste mogelijkheden is dit een gebied voor de meer gevorderde skiër. De makkelijkere pistes vind je aan de Italiaanse kant. Vanwege de hoge ligging kun je hier doorgaans hele jaar door op de latten staan.

Wintersport in Zermatt

3. Les Deux Alpes (3600 meter) - Frankrijk

Er zijn niet alleen hooggelegen skigebieden voor de meer gevorderde skiër. Een goed voorbeeld daarvan is Les Deux Alpes in Frankrijk. Dit skigebied heeft namelijk voor ieder type skiër wel iets te bieden. Je vindt hier ruim 220 kilometer aan pistes, waarvan het merendeel blauw van kleur is. Verder vind je hier een aantal gemakkelijke groene pistes, uitdagende rode en zwarte en gezellige après-ski. Ook off-piste skiërs en freeriders kunnen in dit gebied goed uit de voeten. Het leuke van Les Deux Alpes is dat je er dankzij de gletsjer vaak ook in de zomer kunt skiën.

4. Sölden (3340 meter) - Oostenrijk

In het skigebied van Sölden vind je ruim 140 kilometer aan pistes. Dankzij de aanwezigheid van twee gletsjers en meerdere drieduizenders hoef je je hier over de sneeuw geen zorgen te maken. Via de BIG 3 Rally skitocht kun je de hoogste drie toppen van het gebied in één dag skiën. Op iedere top is een uitzichtpunt te vinden, waar je kunt genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over de omliggende bergen. Sölden is een skigebied dat voor ieder type wintersporter wel iets te bieden heeft. Mooie afdalingen, heerlijke pistes en genoeg activiteiten voor na het skiën.

Sölden hooggelegen skigebied in de Alpen

5. L’Alpe d’Huez (3330 meter) - Frankrijk

Bekend van Alpe d'Huzes, maar ook een heerlijke wintersportbestemming. In skigebied L'Alpe d'Huez geniet je van ruim 240 kilometer aan pistes voor ieder niveau. Dankzij de ligging is het gebied niet alleen sneeuwzeker, maar heb je hier ook te maken met vele zonuren per jaar. Om het hoogste punt van het skigebied, de Pic Blanc, te bereiken, moet je wel van gevorderd niveau zijn. De pistes zijn hier behoorlijk pittig. Daarnaast vind je hier één van de langste zwarte afdalingen van de Alpen: de Sarenne. Een 16 kilometer lange afdaling helemaal terug naar het dal.

6. Saas-Fee (3500 meter) - Zwitserland

Het Zwitserse Saas-Fee is, dankzij de hoge ligging, één van de meest sneeuwzekere wintersportgebieden in de Alpen. De ruim 100 kilometer aan pistes hebben voor iedere wintersporter genoeg te bieden. Leuk om te weten: in dit skigebied vind je het hoogst gelegen draaiende restaurant ter wereld en je vindt hier de hoogste ondergrondse tandradbaan. Vergeet niet om je heen te kijken tijdens het skiën, want de panoramische uitzichten over de bergtoppen, met hoogtes tot ruim 4000 meter, zijn prachtig.

Skiën in hooggelegen skigebieden

7. Tignes (3456 meter) - Frankrijk

Tignes vormt samen met Val d'Isère het skigebied Tignes-Val d'Isère, een skigebied van wereldklasse. Je kunt hier niet alleen geweldig skiën, maar ook tal van andere winteractiviteiten ondernemen. De ruim 300 kilometer aan pistes hebben voor ieder type skiër genoeg te bieden. Of je nu kiest voor de perfect geprepareerde pistes, de halfpipe, het funpark of de off-piste mogelijkheden, je zult je hier niet snel vervelen. Ga met de lift omhoog naar de La Grande Motte gletsjer en ski vanaf hier weer helemaal richting het dorp. Tignes-Val d'Isère is dankzij de hoge ligging en aanwezigheid van twee gletsjers zeer sneeuwzeker.

8. Stubaier Gletscher (3333 meter) - Oostenrijk

Met ruim 60 kilometer aan pistes is de Stubaier Gletscher een van de grootste gletsjerskigebieden van Oostenrijk. Voor een sneeuwzekere wintersport zit je goed in dit hooggelegen skigebied. Al ver voordat het wintersportseizoen van start gaat, kun je hier skiën. Je hebt een brede keuze aan pistes, waarvan het grootste gedeelte uit blauwe en rode afdalingen bestaat. Hierdoor is het gebied ook erg geschikt voor de beginnende skiër. Wil je genieten van een panoramisch uitzicht over de omliggende bergtoppen? Ga dan helemaal omhoog bij de Schaufelspitze en breng een bezoek aan het uizichtplatform ‘Top of Tyrol’.

Wintersport Stubaier Gletscher
© Spalder Media Group

9. Schnalstaler Gletscher (3212 meter) - Italië

Het Schnalstal of Val Senales, is een prachtig dal in Zuid-Tirol. Doorgaans kun je hier van vroeg in de herfst tot begin mei skiën op de Schnalstaler Gletscher, ook wel bekend als vindplaats van ijsmummie Ötzi. Het gletsjerskigebied ligt op de flanken van de Hochjochferner, tussen 2000 en 3212 meter hoogte, en telt zo'n 30 km aan pistes. Wie op zoek is naar een hooggelegen skigebied in de Alpen, is hier aan het juiste adres. 

10. Gurgl (3082 meter) - Oostenrijk

Menig wintersporter heeft wel eens van Sölden gehoord, maar bij de naam Gurgl gaan vaak maar weinig belletjes rinkelen. Gurgl wordt gevormd door de pistes boven Hochgurgl en Obergurgl. Je vindt hier ruim 100 km aan afdalingen van verschillende niveaus en meerdere leuke berghutten. Gurgl hoort absoluut in dit rijtje hooggelegen skigebieden in de Alpen thuis en opent doorgaans als een van de eerste niet-gletsjerskigebieden haar liften en pistes.

Skigebied Gurgl
© Spalder Media Group

11. Les Quatres Vallées (3330 meter) - Zwitserland

Les Quatre Vallées is het grootste skigebied dat geheel in Zwitserland ligt. Met ruim 400 kilometer aan pistes zal ieder type wintersporter zich hier op en top vermaken. Heerlijke pistes, spannende funparken en uitdagende off-piste en freeride mogelijkheden. Het leuke is dat je vanaf de piste gemakkelijk terug kunt skiën naar je hotel of appartement. Maak mooie skitochten en geniet van de imposante bergtoppen boven de 3000 meter.

12. Hintertuxer Gletscher (3250 meter) - Oostenrijk

Op de Hintertuxer Gletscher kun je 365 dagen per jaar genieten van de sneeuw. Het gebied beschikt over ruim 60 kilometer en biedt voor ieder wat wils. Vind je het aantal pistekilometers ’s winters toch te weinig? Dan kun je met de skibus gemakkelijk uitwijken naar de andere skigebieden in het Zillertal. Met één skipas zijn alle skigebieden te skiën. Een dag Mayrhofen behoort dus ook tot de mogelijkheden!. Vind je het leuk om skitochten te skiën? Dan is de Gletscherrunde een tip.

Skigebied Hintertuxer Gletscher
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.