Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: een wisselvallige wintersportweek

De meeste wintersporters hebben het afgelopen weekend heerlijk kunnen skiën. Het zonnetje scheen en de pistes waren fijn. Maar na een stabiele periode met veel zon, ziet het er deze week behoorlijk wisselvallig uit. Er gaat sneeuw vallen, maar omdat de temperatuur omhoog gaat, kan dat in sommige dalen ook resulteren in regen. Uiteraard zijn er ook drogere periodes, maar ook hier is het mogelijk dat het kwik, dankzij een föhn, behoorlijk omhoog gaat.


Neerslag vanuit het westen

Het weer is de Alpen is vandaag behoorlijk verschillend. In het zuiden en oosten blijft het droog en schijt de zon, maar in het westen van de Alpen (Zwitserland en Frankrijk), raakt het bewolkt en gaat het in de middag sneeuwen of regenen. De sneeuwgrens loopt daarbij op tot 1000 of 1500 meter. Met name in de Zwitserse en Franse Alpen kan flink wat neerslag vallen. Dinsdag kan er daardoor op de hogergelegen pistes al snel een halve meter verse sneeuw liggen.

Ondanks de wolken is het helder in Cervino Ski Paradise

Wisselend weerbeeld

Op dinsdag loopt er een storing aan de noordflank van de Alpen langs. Voor grote delen van Oostenrijk en Zwitserland betekent dit dat er nog wat verse sneeuw zal vallen. Helaas niet overal tot in de dalen, want de sneeuwgrens ligt in Zwitserland rond de 1500 meter en in Oostenrijk net iets lager. De neerslag beperkt zich in Oostenrijk wel tot een groot deel tot Vorarlberg, Tirol en het Salzburgerland. In Italië en Frankrijk valt weinig tot helemaal geen neerslag. Op woensdag klaart het in de meeste plaatsen op en blijft het droog. De zon schijnt dan wat vaker. Door lage wolkenvelden (hochnebel) kan het in de dalen wel bewolkt blijven.

Het is bewolkt en donker weer op de Huettenkopf in Golm

Stijgende sneeuwkans in het zuiden

Later in de week krijgen we te maken met een zuidelijke stroming. Dat betekent dat de temperatuur omhoog gaat en dat er in sommige gebieden sprake kan zijn van een föhn. De temperatuur kan daardoor in sommige gebieden oplopen tot wel 15 graden. In de zuidflank van de Alpen speelt de föhn geen rol, maar daar kan, door een stuwing van het bergmassief, wel neerslag ontstaan. De kans op verse sneeuw is eerst heel groot in de Italiaanse Alpen en trekt later ook richting de Dolomieten.

Het weerbeeld van de komende drie dagen

Handige weerlinks:

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.