Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zachtere lucht in aantocht

Voor de wintersporters ziet het er dit weekend nog prima uit. Dankzij hogedruk is het weerbeeld rustig. De dalen zijn weliswaar vaak gevuld met nevel, maar zodra je boven de 700-800 meter uitkomt is het zonnig met soms wat wolkensluiers en zijn de skicondities uitstekend. De temperaturen liggen in de middag iets boven het vriespunt. In de Franse Alpen kan er zaterdag wat sneeuw vallen. Een depressie boven de Balearen stuwt zachte en vochtige lucht richten de westelijke Alpen en dat kan een paar centimeter verse sneeuw opleveren. Elders blijft het droog.

Stijgende temperaturen

Begin volgende week zien we geleidelijk het weerbeeld veranderen. Vooral in de temperatuur is dat te merken. De maxima lopen in Oostenrijk 's middags op naar zo’n 3 tot 6 graden en de nachten worden wat minder koud. Het blijft nog wel droog maar er komt wat meer bewolking. Ook blijven de dalen gevoelig voor mist en hochnebel.

Nog veel sneeuw in Sauerland

In het Sauerland zijn de omstandigheden nog steeds zeer goed en kan er in het weekend weer volop worden geskied. Er liggen tientallen centimeters sneeuw in Willingen en Winterberg. Volgende week zal het wel zachter worden. Dat is goed te merken aan de nulgradengrens die boven de 1500 meter stijgt. Maandag kan er wat regen of sneeuw vallen. In de Ardennen worden de condities de komende dagen snel minder. Nu ligt er nog wel zo'n 20 tot 40 cm sneeuw, maar zachtere lucht is onderweg en vanaf zondag nemen de regenkansen flink toe.

Ettelsberg gondel, Willingen

Sneeuwdump voor zuidelijke Alpen?

In het tweede deel van de week neemt de kans op sneeuw in de zuidelijke Alpen toe. De zuidelijke stau-winden versterken en zullen tot wolkenvorming en neerslag in de Italiaanse Alpen leiden. Mogelijk leidt dit tot langdurige sneeuwval die het hele weekend kan aanhouden.

Rosshütte Bergbahnen, Seefeld

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.