Skip to navigation Skip to main content

Op wintersport naar Ischgl: groot, gemoedelijk en heel erg gezellig!

Ischgl

Afgelopen december bezochten collega Yvonne en ik het wintersportdorp Ischgl. Ischgl ligt in het westen van Oostenrijk en is samen met het Zwitserse Samnaun onderdeel van het skigebied Silvretta Arena Ischgl - Samnaun. Onder het genot van een stralend zonnetje mochten wij dit gezellige dorp en fantastische skigebied ontdekken. We genoten van de perfect geprepareerde pistes en fantastische skitocht, testten de après-ski, aten de lekkerste wintersportgerechten en sliepen in een heel fijn hotel. En wat we er van vonden? Een hele fijne wintersportbestemming!

Groots, rijk en een gemoedelijke sfeer

Voor velen staat Ischgl bekend als een groots en mondain skidorp. Daar is ook niets over gelogen, want als je Ischgl binnenrijdt, zie je al snel een aantal grote hotels liggen. Ondanks dat heeft het dorp een gemoedelijke sfeer en gezellige uitstraling. Moderne inrichtingen worden afgewisseld met de traditionele Oostenrijkse stijl. Vooral ’s avonds, als alle lichtjes aan gaan, is het er een gezellige boel. Het leuke van Ischgl is dat de meeste hotels aan beide zijden van de hoofdstraat liggen. Er rijden bijna geen auto’s en er zijn ook bijna geen geparkeerde auto’s te zien. Hoe later het wordt, hoe meer mensen er op straat te vinden zijn. Allemaal op weg naar de vele après-ski mogelijkheden of slenterend langs de luxe winkels door de gezellige hoofdstraat.

winkelstraat ischgl

Vooral aan het einde van de middag en 's avonds is het erg gezellig in het dorp

Heel veel (sneeuwzeker) pisteplezier

De Silvretta Arena Ischgl - Samnaun is een skigebied met 238 kilometer aan pistes. Het skigebied heeft voldoende mogelijkheden en daardoor zul je je er niet snel vervelen. Omdat de pistes voor het grootste gedeelte boven de 2000 meter liggen, is het skigebied behoorlijk sneeuwzeker. Laat de natuur het toch een beetje afweten, dan zijn er voldoende sneeuwkanonnen om dat op te lossen. Als je de pistekaart bekijkt, dan zie je veel rode afdalingen. Toch zijn er ook genoeg gemakkelijke blauwe- en uitdagende zwarte pistes te vinden. Niet alleen op de pistes valt ontzettend veel te beleven, ook buiten de pistes is genoeg te doen. Is er voldoende sneeuw gevallen, dan tovert dit skigebied zich om tot een waar off-piste paradijs. Er is zelfs een speciale skilift gebouwd om de off-piste skiërs omhoog te brengen. Omdat Ischgl het skigebied deelt met het Zwitserse Samnaun, heb je ook de mogelijkheid om even naar Zwitserland te skiën. Paspoort in de rugzak, Raclette als lunch en daarna nog even tax-free shoppen.

skiliften

Helaas was er nog niet veel sneeuw gevallen dat wij er waren, maar de pistes waren in zeer goede staat!

Drie skitochten met een bijzonder verhaal

Ischgl is niet altijd een rijk dorp geweest. Tijdens- en na de Tweede Wereld oorlog hadden de inwoners het niet breed. Producten waren duur en moeilijk te verkrijgen. Daarom begon men rond 1950 met het smokkelen van goederen tussen Ischgl en Samnaun. Vooral zoete producten, kousen, koffie, zuivel, leer en vlees werden gesmokkeld. Je zou denken, waarom niet ook tijdens de oorlog? Maar dat heeft alles te maken met de gewapende troepen die zich schuil hielden in de bergen. Iedere dag liepen de inwoners van beide dorpen de berg op en daalden vervolgens af richting Samnaun. Geen route zonder gevaren. Niet alleen de weersomstandigheden speelden daarbij een grote rol, wat men deed was ook nog eens hartstikke illegaal.

Waarom vertel ik je dit allemaal zul je je misschien afvragen? Dit stukje historie heeft geresulteerd in drie prachtige skitochten, met als naam: de Smokkelaarsronde. Treed in de voetsporen van de smokkelaars en ski in drie verschillende niveaus van Ischgl naar Samnaun en weer terug. Met de speciale iSki Ischgl app kun je de hele route bijhouden. Zonder gebruik van wifi of mobiele data meet de app jouw snelheid, de afstand en de hoogtemeters. Ook leuk: aan het einde van de tocht kun je de de data insturen en hele leuke prijzen winnen.

ischgl

De Smokkelaarsronde is een fantastische skitocht!

Lekker lunchen op de berg

Als liefhebber van lekker eten ben je in Ischgl helemaal aan het juiste adres. Op de berg vind je maar liefst 14 berghutten waar je iets kunt eten of drinken. Verwacht hier geen knusse berghutjes, maar grote en moderne pisterestaurants. In de meeste gevallen kun je kiezen voor selfservice of à la carte. Ik wil je graag aanraden om voor dat laatste te kiezen. Het is een veel minder druk en vaak is het een stuk lekkerder. Schapenvachtjes, ligbedjes en heerlijke Schnitzel vind je bij Alpenhaus. Voor de lekkerste Zwiebelrostbraten en een fantastisch uitzicht moet je echt naar restaurant Pardorama.

restaurant en terras op de berg

Het is heerlijk vertoeven op de schapenvachtjes in het zonnetje!

Gastronomische hoofdstandjes in het dorp

Niet alleen op de berg kun je fantastisch eten, ook in het dorp zijn er heel veel mogelijkheden. Je kunt het daarbij zo gek en zo duur maken als je zelf wilt. Van een simpele hamburger bij de Burger King, tot een 6-gangenmenu in een sterrenrestaurant. Een echte aanrader is restaurant de Paznauner Stube. Er wordt gekookt op sterrenniveau en je vindt er de beste wijnen. Uiteraard betaal je iets meer, maar het is het helemaal waard. Ben je opzoek naar echte Oostenrijkse gezelligheid? Bestel dan een taxi naar het nabijgelegen dorpje Mathon voor restaurant de Walser Stube. Een oude, traditioneel ingerichte stube met museum op de eerste etage. De medewerkers zijn ontzettend gastvrij en je eet hier echt de allerlekkerste Kaiserschmarrn die je ooit hebt geproefd.

eten

Wat hebben we lekker gegeten bij de Paznauner Stube

De Ischgl SkyFly: zoef met hoge snelheden naar beneden

Veel wintersporters kiezen ervoor om na het skiën de après-ski of wellness in te duiken. Heel leuk, maar het is ook echt een aanrader om eens voor een andere activiteit te kiezen. In Ischgl wil ik je echt aanraden om de Ischgl SkyFly uit te proberen. In deze twee kilometer lange zipline zoef je, met z’n tweeën naast elkaar, met snelheden tot wel 84 kilometer per uur naar beneden. Je start bij het middenstation van de Silvrettabahn en je eindigt bij het dalstation van de 3-S Pardatschgratbahn. Ben je met een snowboard of ski's aangekomen? Geen probleem, die kun je gewoon mee nemen achterop je rug. Zet je hoogtevrees opzij, want dit is echt een onwijs gave beleving!

Bruisende après-ski

Ischgl staat bekend als bruisende après-ski bestemming en daar zijn wij het helemaal mee eens. Hier vind je werkelijk waar voor iedere après-skiër wat wils. Van traditioneel Oostenrijks, tot hippe clubs en knusse wijnbarretjes. Rond een uur of twee trekken de eerste wintersporters richting de Paznauner Taja om tot een uur of 4 flink te feesten. Van veraf hoor je de beats uit de speakers knallen. Let wel op met de drank, want je moet daarna ook weer naar beneden. In het dorp is onder andere de Trofana Alm en Kuhstall een groot begrip, maar er zijn uiteraard nog veel meer mogelijkheden. Wij hebben een hele leuke middag gehad in de Trofana Alm.

trofana alm

Het is erg gezellig in de Trofana Alm

ischgl

Ook voor de kids zijn er genoeg mogelijkheden

ischgl

Wat een heerlijke pistes!

ischgl

Er zijn veel indrukwekkende uitzichtpunten in Ischgl

Ischgl

Ischgl, wat hebben we genoten!

Ischgl is een overzichtelijk skigebied

Ischgl is een overzichtelijk skigebied

heerlijk skiplezier

Wat een fijne pistes!

Klik hier voor de video met 5 tips voor Ischgl > Heb jij nog tips? Laat het ons weten in een reactie!

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.