Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Kaiserwetter en lawinegevaar

8129 - Alpenweer: Kaiserwetter en lawinegevaar (1)

Het blijft prima weer voor de wintersporter de komende dagen. Een krachtig hogedrukgebied zorgt voor uitstekende skicondities op de meeste pistes. De zon schijnt op de meeste plaatsen volop en het wordt (eindelijk) iets minder koud. Daar staat wel tegenover dat er weinig verse sneeuw wordt verwacht. De kern van het hogedrukgebied vinden we terug ten noorden van de Alpen en dat betekent een aanvoer van droge en koude lucht uit het oosten. Het zorgt voor een vaak staalblauwe hemel boven de pistes in combinatie met weinig wind. We kunnen dan ook echt spreken van Kaiserwetter en hier komt voorlopig geen verandering in.

Heerlijk wintersporten in Duitsland

Zijn de Alpen net even te ver dan is Duitsland een prima alternatief. In plaatsen zoals Winterberg, Oberstdorf en Inzell ligt ruim een meter sneeuw en zijn de condities van de pistes zeer goed. Ook in de Belgische Ardennen en de Hoge Venen zijn de meeste pistes geopend en is er een sneeuwlaag van zo’n 20 tot 40cm aanwezig. De komende dagen komt er geen verse sneeuw bij, maar het blijft wel vriezen en dus wordt de sneeuwlaag nauwelijks aangetast. In het zuiden van Europa is het op veel plaatsen bar en boos. Depressies zorgen rond de Middellandse Zee voor zeer wisselvallig en nat weer. Rond de Balearen en het oosten van Spanje is het ook volop winter. Valencia werd de afgelopen dagen voor het eerst in 90 jaar verrast door sneeuw! Later op zondag kan een storing boven de Middellandse Zee de zuidwestelijke Alpen schampen en daar voor wat verse sneeuw zorgen, een sneeuwdump wordt er niet verwacht.

Lawinegevaar blijft aanwezig

Ondanks het feit dat in de Alpen nauwelijks verse sneeuw wordt verwacht de komende dagen is het lawinegevaar nog steeds niet geweken. Op veel plaatsen is een code oranje van kracht. Vooral boven de 2000 meter waarschuwen de autoriteiten voor het gevaar van sneeuwverschuivingen. Zorg dat je goed geïnformeerd bent als je de pistes op gaat en niet verrast wordt.

Hexenwasser, Söll

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.