Skip to navigation Skip to main content

5 tips om niet langer bang op de ski’s te staan

Bang Op Ski's / beginner

Bang op ski’s staan is niet fijn. Veel wintersporters die voor het eerst gaan skiën of na lange tijd weer in de latten klikken, hebben er mee te maken. Een heftige valpartij kan niet alleen fysiek nare gevolgen hebben, maar ook mentaal. Angst neemt het plezier in het skiën weg en kan bovendien voor onveilige situaties op de piste zorgen. Iemand die bang op de ski’s staat, krijgt sneller te maken met een ski ongeluk. Er is geen hapklare remedie tegen angst op ski’s, wel kun je met een paar eenvoudige tips werken aan je zelfvertrouwen.

1. Blijf realistisch

Als je al tien jaar niet op ski’s hebt gestaan, is het vanzelfsprekend niet verstandig om direct met een zwarte piste te beginnen. Wanneer je boven aan het begin van de piste staat, krijg je zeker spijt van en begin je eigenlijk al meteen bang op de ski's. Maak je pas net kennis met skiën, begin dan ook gewoon op de oefenweide en sla geen stappen over in je leerproces. Blijf realistisch over je kunnen en progressie, zo blijft het plezier in het skiën aanwezig.

Tips niet langer bang op ski's
Begin met een makkelijke blauwe piste!

2. Matig je snelheid

Verwacht niet dat je na het nemen van een paar skilessen gelijk met hoge snelheid van een piste af kunt. Focus je op het goed aanleren van de skitechniek, dan komt de snelheid vanzelf. Wanneer je eenmaal in een situatie bent beland waarbij je op hoge snelheid je ski’s niet meer onder controle kunt houden, kun je er zeker van zijn dat je nog wel een tijdje zit opgezadeld met ski angst. Skitechniek: snelheid controleren (video) ›

3. Bezwijk niet onder de groepsdruk

Zeker wanneer je met een grote groep mensen op wintersport gaat, is het moeilijk om je niet te laten overhalen. “Geef zwart eens een kans, dat kun je makkelijk!” Ga niet op kreten als deze in en neem, zeker als je (nog) bang op de ski's bent, gewoon de blauwe piste die parallel loopt aan de route van je vrienden. Groepsdruk kan het plezier op de ski’s al na één afdaling vergallen. Weet waar je grenzen liggen en ga hier niet overheen. Hoe overleef je een wintersport met je vriendengroep?

4. Ga (weer) op skiles

De belangrijkste tip die we je kunnen meegeven is misschien wel om op (privé) skiles te gaan. Een professional weet hoe je op een verantwoorde manier over je ski angst heen kan worden geholpen. Ga je voor het eerst op wintersport, dan kan het aanlokkelijk zijn om te leren skiën onder begeleiding van je vrienden. Vaak is dit niet verstandig, aangezien je de techniek op een verkeerde manier aangeleerd kunt krijgen. Bovendien spreekt een skileraar je op een andere manier aan en ben je onder leiding van een pro veel bewuster bezig met je ski angst.

Skiles tegen ski angst
Skilessen kunnen helpen on angst te overwinnen!

5. Neem voldoende rust

De laatste tip voor als je bang op de ski's staat is misschien een lastige, want het is natuurlijk super gezellig op wintersport, maar neem voldoende rust! Door angst, maar ook vermoeidheid, denk je niet meer helder na en ben je eerder geneigd onverantwoorde risico’s te nemen. Word je overmand door angst op de piste, neem dan een korte pauze en adem een aantal keer diep in en uit. Je zal zien dat je daarna veel bewuster over die lastige piste skiet. Voel je dat je moe begint te worden, kies dan voor een voortijdig einde van je skidag. Skiën: de 5 meest gemaakte fouten (video) ›

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.