Skip to navigation Skip to main content

10 skigebieden met veel off-piste mogelijkheden

8072 - 10 skigebieden met veel off-piste mogelijkheden (1)

Skiën op een vers geprepareerde piste is fantastisch, maar dat is niet voor iedere wintersporter voldoende. Sommige wintersporters zijn op zoek naar het ultieme gevoel van spanning en vrijheid. Off-piste skiën of freeriden wordt steeds populairder en dat is helemaal niet zo gek. Het maken van een ‘first-track’ door de diepe poedersneeuw geeft een ontzettend magisch gevoel. Buiten de piste skiën is niet zonder risico en ga daarom alleen met voldoende voorbereiding en een speciale lawine uitrusting op pad. Veel skigebieden bieden off-piste mogelijkheden, maar voor het echte werk moet je toch echt in één van de onderstaande gebieden zijn geweest.

#1. St. Anton am Arlberg – Oostenrijk

St. Anton am Arlberg is onderdeel van skigebied Ski Arlberg en staat voor veel wintersporters bekend om de gezellige après-ski. Toch is dat niet het enige waarom je hier naartoe moet gaan. Naast meer dan 340 kilometer aan pistes vind je hier ook oneindig veel off-piste mogelijkheden. Skiërs en snowboarders van over de hele wereld komen ieder jaar opnieuw naar dit gebied om de ongeprepareerde hellingen te trotseren. Helaas is het daardoor wel vrij druk en moet je goed plannen om een echte ‘first-track’ te kunnen zetten. Je kunt onder andere fantastische runs maken vanaf de Valluga, de Matunjoch en de Schindler Spitze.

#2. Courmayeur - Italië

Aan de zuidkant van de Mont Blanc vind je skigebied Courmayeur. Met zo’n 40 kilometer aan pistes is het niet een van de grootste skigebieden, maar daar is het je als off-piste skiër ook niet om te doen. Buiten de gemarkeerde pistes vind je namelijk meer dan genoeg mogelijkheden en uitdaging. Heerlijke poeder en een fantastisch uitzicht op de imposante toppen en de wereldberoemde Mont Blanc. Wat wil een mens nog meer? Ga zelf op stap, huur een gids of ga met een helikopter omhoog.

#3. Tignes – Frankrijk

Tignes is samen met Val d'Isère onderdeel van skigebied Tignes-Val d'Isère, een gebied met ruim 300 kilometer aan pistes. Het gebied is hooggelegen en erg sneeuwzeker. Naast de gebaande paden vind je in Tignes ontzettend veel off-piste mogelijkheden. Als off-piste skiër heb je hier tal van mogelijkheden. Enkele tips zijn de afdalingen: Les Oreilles de Mickey en Grand Vallon.

#4. Davos - Zwitserland

Davos is onderdeel van het skigebied Davos Klosters, een gebied met ruim 300 kilometer aan pistes. Die pistekilometers liggen verspreid over 5 deelgebieden. Davos zelf heeft op de piste niet zoveel te bieden, maar daarbuiten is het aanbod groot. Het is er minder druk dan in bijvoorbeeld St. Anton am Arlberg en dat maakt freeriden een stuk aantrekkelijker. Zelfs als het even niet heeft gesneeuwd, kun je hier toch nog prima een ‘first-track’ zetten. Tip: vlakbij Davos vind je Picha. In eerste instantie werd dit gebied met een faillissement bedreigd, maar sinds de omdoping tot freeride- en off-piste berg, is dat helemaal anders. Geen geprepareerde pistes, maar wel bescherming tegen lawines en een aantal sleepliften.

#5. Livigno – Italië

Livigno profileert zich de laatste jaren steeds meer als echt off-piste paradijs. Dat is best wel bijzonder, want een aantal jaar geleden was het bij een bepaalde lawinedreiging nog helemaal verboden. Tegenwoordig doet het dorp er alles aan om je juist voor te bereiden op deze gevaren, in plaats van het je te verbieden. Er worden cursussen gegeven en er zijn speciale gidsen. Als ervaren freerider zijn er genoeg mooie routes te skiën. Ook kun je voor een redelijk aangename prijs kiezen voor heli-ski. Verder vind je naast de pistes de speciaal aangegeven ‘freeride approaching areas’. Hier kun je ook als onervaren off-piste skiër op een leuke- en veilige manier kennismaken met het freeriden. Leuke bijkomstigheid: Livigno is belastingvrij, dus na een spannende dag kun je jezelf belonen met een leuke nieuwe outfit of parfum.

#6. Andermatt – Zwitserland

Andermatt is een populaire bestemming voor off-piste skiërs en freeriders. Heb je het over een echte off-piste bestemming, dan heb je het over Andermatt. Er zijn uitdagende toertochten en mooie freeride routes. Allemaal met verschillende afstanden, hoogtemeters en van verschillende niveaus. De meeste lijnen zijn te vinden rondom de Gemsstock, een top met een hoogte van bijna 3000 meter. Het gebied is sneeuwzeker en daarmee ben je verzekerd van genoeg verse poederdagen.

#7. Monte Rosa – Italië

Monte Rosa is een skigebied dat zich uitstrekt over drie verschillende dalen. Het gebied is omringt door allerlei toppen boven de 3000 meter en sneeuwzeker. Tijdens het skiën geniet je van het uitzicht op onder andere de Mont Blanc en de Monte Rosa. De sfeer in de dorpen is gezellig en het is er niet al te druk. Hier geniet je niet alleen van de Italiaanse gezelligheid, maar ook van fantastische off-piste afdalingen voor ieder niveau. Ga zelf op ontdekkingstocht of huur een gids om je het gebied te laten zien.

© Monterosa Ski

#8. Disentis – Zwitserland

Andermatt en Davos zijn een stuk bekender dan deze Zwitserse bestemming en dat heeft zo zijn voordelen. Disentis is samen met Sedrun onderdeel van skigebied Disentis & Sedrun. Het skigebied is rustig en is mede daardoor een goede geheimtip voor de freeriders. Het gebied is hooggelegen en heeft een aantal hoge toppen rond de 3000 meter. Als je alles een beetje goed plant, dan heb je de mogelijkheid om hier ruim 10.000 hoogtemeters op één dag te skiën. Een nadeel is wel dat dit gebied op een zuid- en westhelling ligt. Daardoor kan de zon de poeder een stuk sneller aantasten. Dat is iets om rekening mee te houden.

#9. La Grave - Frankrijk

Onder aan de voet van La Meije, een berg met een hoogte van ruim 3900 meter, ligt het dorpje La Grave. Het dorpje is authentiek, rustig en erg gezellig. Het is geen skigebied voor piste-skiërs, maar wel een walhalla voor freeriders en off-piste skiërs. Velen noemen dit zelfs de geboorteplaats van het off-piste skiën. Er is één gondellift die je naar een hoogte van 3200 meter brengt. Vanaf daar is het opzoek gaan naar je eigen route. Het terrein is uitdagend en niet zonder gevaren. Daarom is het belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat.

#10. Chamonix – Frankrijk

Chamonix ligt aan de voet van de hoogste berg van Europa, de Mont Blanc. Het is een walhalla voor freeriders en off-piste skiërs. Dankzij de hoge ligging is het gebied ontzettend sneeuwzeker en dat biedt veel mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld de lift omhoog naar de Aiguille du Midi en stijg tot 3842 meter. Hier vind je geen pistes en is het alleen maar off-piste skiën. Hier vind je veel mogelijkheden voor afdalingen en tochten. Eén van de bekendste is de Vallée Blanche, een tocht van maar liefst vier uur. Ook na het skiën is het hier vaak een gezellige boel. Zo nu en dan worden er hele gave feestjes georganiseerd.

In welk skigebied heb jij de mooiste off-piste tracks gemaakt? Of mis je er nog een in deze lijst? Laat het ons weten in een reactie.

Wellicht ben je hier ook in geïnteresseerd:

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.