Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: sneeuw, storm en vrieskou

8045 - Alpenweer: sneeuw, storm en vrieskou (1)

Vandaag en morgen zorgt een depressie boven Polen voor sneeuw en aan de noordzijde van de Alpen voor veel wind. Boven 1500 meter staat een wind van stormkracht met zeer zware windstoten. Daarbij komen sneeuwjachten voor en bestaat het risico op lawines en omvallende bomen. Vrijdag is het een stuk rustiger wanneer een hogedrukgebied het weer gaat bepalen. Dan is het vrij zonnig, is er weinig wind en blijft het vrijwel overal in het Alpengebied droog. In en na het weekend volgt er opnieuw sneeuw.

Gevaarlijk weer in de Oostenrijkse Alpen

Naast de harde wind in de Nordalpen, waarvoor de Oostenrijkse weerdienst waarschuwt, kunnen ook plaatselijk lawines optreden. Wanneer het koufront passeert is er plaatselijk meer dan een halve meter sneeuw mogelijk, wat gepaard gaat met veel wind. Sneeuwduinen kunnen ook voor problemen gaan zorgen. Omdat we in een koude luchtmassa zitten en het erg hard waait, lopen de gevoelstemperaturen terug tot beneden -30 graden. Skiliften hoger in de bergen zullen gesloten zijn. Pas donderdag in de loop van de dag wordt het steeds rustiger.

Donker weer en sneeuw op de Wildenkarkogel in skigebied Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Vrijdag en zaterdag rustige condities

Vrijdag en zaterdag wordt het weer bepaald door een hogedrukgebied boven het midden en zuiden van Duitsland. Hierdoor is het op veel plaatsen in het gehele Alpengebied droog en schijnt vooral op vrijdag de zon. Zaterdag zijn er meer wolken en valt er vooral in de skigebieden van Noord-Italië wat sneeuw. Ook in het Sauerland valt neerslag, maar gaat het pas na enige tijd over in sneeuw. Het is wel koud. Zowel in de dalen als hogerop vriest het. Boven 1500 meter vriest het in Oostenrijk al snel meer dan 10 graden. In Frankrijk en Zwitserland is het iets minder koud.

Verse sneeuw en donker weer in Lech am Arlberg

Problemen voor vakantieverkeer

Veel mensen verlaten komend weekend het Alpengebied. Op de weg terug naar huis kan het extra druk zijn door verkeersbelemmerende weersomstandigheden. Een storing trekt zaterdag in de loop van de dag Duitsland in. Eerst valt er sneeuw, later natte sneeuw en plaatselijk mogelijk ijzel in het westen van Duitsland. Hierdoor kunnen wegen plaatselijk slecht berijdbaar zijn, wat tot flink wat extra reistijd kan leiden. Ook mensen die vanuit het Sauerland terug naar huis gaan, is het raadzaam om zo vroeg mogelijk te vertrekken.

Handige weerlinks:

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.