Skip to navigation Skip to main content

La Folie Douce: een feestbegrip in de Franse Alpen

8000 - La Folie Douce: een feestbegrip in de Franse Alpen (1)

Als je deze winter in één van de grotere skigebieden van Frankrijk vertoefd dan kom je ongetwijfeld in aanraking met de Folie Douce. Een feesttempel die zijn weerga niet kent. Al sinds de jaren ’80 weet oprichter Luc Reversade de Franse après ski van vers bloed te voorzien. Ondertussen zijn er 5 partywalhalla’s in Val Thorens, L'Alpe d'Huez, Val d'Isère, Méribel en Saint-Gervais. Samen met zijn moeder (in de keuken) heeft Luc een uniek concept gecreëerd in Frankrijk. Zijn formule? De wintersporters verbazen in alle opzichten van amusement.

La Folie Douce: knallende après-ski in Frankrijk

In Oostenrijk is de après ski zo oud is als het skiën zelf. De Fransen hielden het echter meestal bij een drankje in de lokale kroeg. Dit kon eventueel uitlopen naar een nachtelijke escapade in een foute discotheek. Van feesten op de piste was 30 jaar geleden geen sprake. Luc wilde graag het onmogelijke mogelijk maken. Zijn eerste ideeën over een openlucht club in de sneeuw werden met veel scepsis ontvangen. Het zou niet passen in de Franse wintersportbeleving en bovenal zou er geen publiek voor zijn. Hij heeft toen een groep deskundigen om zich heen verzameld om de wintersportwereld op stelten te zetten. Designers, choreografen, muzikanten, artiesten en lichttechnici hebben ervoor gezorgd dat de eerste Folie Douce (letterlijk ‘zoete waanzin’) in Val d’Isère een succesformule werd.

Dansen onder de DJ

Oorspronkelijk werden er in de Folie Douce veel cabaretshows en theatervoorstellingen gegeven. Ook tegenwoordig komt de voorliefde voor theatraal vermaak naar voren. Vanaf een uur of 14.00 verandert het etablissement in een circus van vermaak. De luxe uitstraling geeft een onmiskenbaar ‘club-gevoel’ maar de DJ’s, danseressen en optredens maken het laagdrempelig en toegankelijk voor iedere bezoeker. De wintersporters stoppen abrupt met hun bezigheden en verzamelen zich massaal onder het balkon van de DJ.

In Nederland nog redelijk onbekend

Voor Nederlanders is de Folie Douce in Val Thorens waarschijnlijk het meest bekend. Direct naast de Plein Sud stoeltjeslift ligt deze heerlijke feesttent. Op een hoogte van 2500 meter heeft deze Folie Douce gegarandeerd zon tot het einde van de dag. De Folie Douce richt zich op een internationaal publiek en vraagt alleen aan de VIP gasten entreegeld. Hierdoor tref je een mix van feestgangers aan, maar allemaal met een gemeenschappelijk doel: feestvieren.

Een feestelijke afsluiter van een bijzondere dag

Vuurspuwers, jongleurs, acrobaten en bekende DJ’s zorgen elke middag voor een unieke show. Altijd origineel en met een bepaalde vorm van vrijheid. Dit geldt voor de acts op het podium maar ook voor het gevoel dat de wintersporters moeten hebben. Een dag op de piste kun je op geen betere manier afsluiten dan met een drankje in je hand, muziek in je oren, optredens voor je ogen, hoogstaande gerechten en bovenal een gevoel van vrijheid. Kijkend over de besneeuwde bergtoppen realiseer ik me doorgaans hoe geweldig het is om te wintersporten. Dat heerlijke gevoel na afloop van een wintersportdag. Een beetje rozig, kou tegen je wangen maar een onbeschrijflijk warm gevoel van binnen.

Wat vind jij van de Folie Douce? Laat het ons weten in een reactie!

186 - Winter - Peter

Over Peter

Na lang zeuren namen de ouders van Peter hem eindelijk mee op wintersport. Hij was toen 10 jaar. Op zijn 16e leerde hij snowboarden. Daarna reisde hij de hele wereld rond om op de meest bijzondere plekken om zijn board onder te binden, maar hij is ook regelmatig in Frankrijk te vinden.