Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer & Webcams: veel verse sneeuw

7969 - Alpenweer & Webcams: veel verse sneeuw (1)

Er is een flink pak sneeuw gevallen in de zuidelijke Alpen. Op sommige plekken in Piemonte is wel een meter gevallen! Het is vandaag overal weer rustig door de toenemende invloed van hogedruk. De zon breekt goed door en dat betekent dat er nu in het zonnetje genoten kan worden van de verse poeder. Er staat zaterdag pas weer verse sneeuw op het programma. De temperatuur en daarmee ook de vorstgrens gaan daarbij wel omhoog. Vooral op de lagere pistes komt dat de sneeuwkwaliteit helaas niet ten goede.

Noordelijke Alpen nog een beetje sneeuw

Het lagedrukgebied dat voor de hevige sneeuwval heeft gezorgd, trekt vandaag weg. In de noordwestelijke Alpen is nog wel wat sneeuwval mogelijk, maar de hoeveelheden blijven beperkt tot 5 of 10 cm. In Piemonte en de zuidelijke Franse Alpen heeft bewolking de overhand. Daar komen opklaringen pas vanavond of vannacht voor. In Oostenrijk schijnt de zon flink, al zijn sommige dalen wel gevuld met hochnebel. Geleidelijk komt de zon er goed bij op veel plekken in Zwitserland en de Dolomieten. De vorstgrens ligt vanmiddag in de meeste gebieden rond 1500 meter.

Klik hier voor de sneeuwhoogtes in de Alpen >>

In het westen van Oostenrijk was het onbewolkt en lagen de pistes in de hoger gelegen gebieden, zoals hier in Ischgl, er mooi bij.

Tot het weekend geregeld zon

Op donderdag en vrijdag schijnt de zon flink in een groot deel van het Alpengebied. Zeker aan de zuidkant van de hoofdkam. Donderdag trekt in de Vogezen en de middelgebergten in Midden-Duitsland een storing over, waarbij het gaat regenen. De sneeuwgrens ligt helaas hoger dan de toppen van de skigebieden. De neerslag neemt sterk in betekenis af, naar mate de storing verder zuidwaarts komt. Mogelijk dat er een beetje sneeuw valt hoog in het Zwarte Woud, maar de hoeveelheden zijn gering. In de nacht van donderdag op vrijdag lost de storing helemaal op.

De zon krijgt in ieder geval tot het weekend veel ruimte in het Alpengebied.

Sneeuwval vlak voor kerst?

Vanaf zaterdag zien we weer wat sneeuw op de weerkaarten verschijnen. Dat heeft te maken met een inzettende westelijke stroming. Een storing schampt vooral de Zwitserse Alpen en het noordwestelijk deel van Oostenrijk. De Zuid-Franse Alpen en de Italiaanse skigebieden komen er bekaaid vanaf. Een groot nadeel van westelijke winden is vooral de aanvoer van zachtere lucht. Juist tijdens de kerstdagen gaat de temperatuur flink omhoog. De vorstgrens stijgt van 300 tot 500 meter op vrijdag naar 1400 tot 1800 meter op zondag en maandag.

Haus im Ennstal (841m)

Verse sneeuw in Haus im Ennstal

Commune di la Magdaleine (775m)

Witte daken en bomen in Comune di la Magdaleine

Cervino Ski Paradise (1860m)

Het skigebied van Cervino heeft ook aardig wat sneeuw mogen ontvangen

Courmayeur (747m)

Verse sneeuw en het zonnetje breekt door!

Champorcher (1938m)

Het heeft lekker gesneeuwd in Champorcher

Handige weerlinks:

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.