Skip to navigation Skip to main content

De lekkerste Italiaanse wintersportgerechten

Berghut

Gek op lekker eten en goede wijn? Dan is een wintersport in Italië helemaal iets voor jou. Of je nu neerploft bij een knusse hut op de piste voor een pauze tussendoor of in een leuke wijnbar na afloop van de skidag: de keuze uit allerlei lekkers is reuze. Italianen zijn meester in het creëeren van smaakexplosies met slechts een handjevol ingrediënten. Simpel krijgt hier een compleet andere dimensie! Van pasta tot pizza en van de lekkerste vleeswaren tot tiramisu: dit zijn de lekkerste Italiaanse wintersportgerechten.

1. Pizza

Pizza eet je nergens lekkerder dan in Italië. Een perfecte, dunne, knapperige bodem, de beste tomatensaus en heerlijke toppings. Ga voor een pizza met verschillende kazen, een pizza bianco (zonder tomatensaus), of een pizza met prosciutto en rucola. Welke pizza is jouw favoriet?

Een pizza is een van de lekkerste italiaanse wintersportgerechten

2. Risotto

Je kunt niet blijer worden dan wanneer je een dampend bord met vers gemaakte risotto voorgeschoteld krijgt. Wat mij betreft is dit echt één van de allerlekkerste gerechten uit Italië. Heerlijk smeuïg en bomvol smaak! Kies bijvoorbeeld voor een risotto met paddenstoelen (funghi), of voor een risotto met radicchio (roodlof) en worst. Beide succes gegarandeerd!

3. Tiramisu

Vraag ik je om een typisch Italiaans dessert, dan zeg jij hoogstwaarschijnlijk tiramisu. Dat is ook niet zo gek, want dit heerlijke nagerecht is niet alleen in Italië razend populair. Er zijn veel varianten te vinden, maar traditioneel met mascarpone, cacaopoeder en lange vingers doordrenkt met sterke koffie en likeur, is tiramisu het allerlekkerst. 

Tiramisu in Italië

4. Plateau antipasti

Als je met een groep op wintersport gaat, dan is het een goed idee om met z’n allen een plateau antipasti te bestellen. Bruschetta’s met verschillende toppings, gegrilde groenten, heerlijke kazen en allerlei vleessoorten. Ideaal voor bij de borrel, of als voorgerecht, want samen delen en samen genieten is een belangrijk onderdeel van de Italiaanse keuken.

Antipasti Italië

5. Bresaola en Burrata

Sla je de warme gerechten vandaag een keertje over tijdens de lunch Kies dan voor een gerecht met een van de twee of beide. Bresaola is een gedroogde en gepekelde rauwe ham, die vaak geserveerd wordt als carpaccio. Burrata lijkt heel erg op mozzarella, maar dan nóg romiger en smaakvoller. Lekker met verse rucola, olijfolie en balsamicoazijn.

Bresaola burrata

6. Gelato (ijs)

Ook al vriest het buiten een graad of 10 en valt de sneeuw met bakken uit de lucht: Italië kun je niet verlaten zonder een bol ijs. Het liefst pistache, al zijn de andere smaken natuurlijk ook fantastisch lekker!

7. Pasta, pasta en nog meer pasta!

Linguine, pappardelle, ravioli, spaghetti en ga zo maar door. De ideale lunch tijdens een actieve skidag. Lekker voedzaam en jij kunt er de komende uren weer tegenaan. Simpele smaakcombinaties, maar altijd zoooooo lekker. Stuur je bord niet terug omdat je denkt dat de pasta niet gaar is, want de Italianen koken de pasta al dente (beetgaar) en dat is harder dan wij gewend zijn.

Ragu op de piste

8. Lasagne al forno

Is het buiten koud en kun je wel wat warms gebruiken? Dan is lasagne al forno de ideale oplossing. Pak de schaal vooral niet vast met blote handen, want deze komt net uit de oven. In de meeste gevallen is de lasagne opgebouwd uit een gehaktvulling met tomaat en bechamelsaus, maar ook hier zijn veel variaties in mogelijk. Machtig, vullend en vooral lekker warm.

9. Cannoli

Oostenrijk heeft de Apfelstrudel, Frankrijk heeft een tarte tatin en Italië cannoli. Nou bevat een cannoli geen appel en is het iets heel anders, maar een heerlijk zoet tussendoortje voor bij de koffie rond een uur of 11 is het wel. Een cannoli bestaat uit een krokant gefrituurd deegje, gevuld met een zoete ricottavulling en bestrooid met een beetje poedersuiker.

Cannoli zoet gerecht uit Italië
© Pixabay

10. Tagliata di manzo

Als je tagliata di manza ziet staan op een Italiaanse menukaart, dan denk je waarschijnlijk eerder aan een variatie op tagliatelle, dan aan een heerlijk stuk mals rundvlees. In veel gevallen wordt tagliata gemaakt van entrecote. Deze wordt kort gebakken en daarna in dunne plakken gesneden. Het vlees wordt geserveerd met zeezout, een partje citroen en een simpele salade van rucola, tomaat en Parmezaan. Tip: bestel er voor de lekkere trek wat frietjes bij.

11. Melanzane alla parmigiana

Ook als groenteliefhebber of vegetariër ben je in Italië aan het juiste adres. Melanzane alla parmigiana is een soort lasagne, maar dan zonder pasta. De laagjes worden opgebouwd uit gegrilde aubergine, tomaat, basilicum, mozzarella en Parmezaan. Ontzettend lekker!

12. Canederli

Knödels, je bent er fan van of niet. Zelf behoor ik tot de fans. Zo lekker! Dit gerecht kom je op veel menukaarten in Zuid-Tirol tegen. Canederli worden gemaakt van brood en er zijn allerlei variaties. Met kaas, met spinazie, met rode biet... Ze worden geserveerd in gesmolten boter of bouillon. Bestel er een frisse salade bij! Vervolgens worden ze geserveerd in een bouillon, of in gesmolten boter met salie. Recept knödels met spinazie ›

Knödels of Canderli in Italië als lunch

13. Gnocchi

Gnocchi is zo’n gerecht waarmee je keer op keer moeite hebt met het uitspreken ervan. Laat dat je er in ieder geval niet van weerhouden om het te bestellen. Gnocchi is een pastasoort op basis van aardappel. De zachte kussentjes worden in veel variaties geserveerd. Kies bijvoorbeeld voor gnocchi met vier kazen, of kies voor gnocchi met tomatensaus. Lekker met een Italiaans wijntje!

Italiaanse eetregels en eetgewoontes:

  • Bestel nooit een cappuccino na 11.00 uur. Die drink je alleen in de ochtend. Echte Italianen stappen daarna over op een espresso. Daar gaat vervolgens een hele berg suiker in, dus kijk er niet raar van op.
  • Gooi geen ketchup over je pasta bolognese, dat is een grote culinaire zonde.
  • Bestel je een glas wijn na afloop van de skidag? Dan krijg je daar in de meeste bars een klein hapje bij van het huis. 
  • Het diner bestaat uit een aperitivo gevolgd door antipasti, primi (warm voorgerecht), secondi (hoofdgerecht) en dolci (toetje). 
  • Deel Italiaans eten met de mensen van wie je houdt.
  • Pasta’s en risotto’s zijn een aparte gang, geen bijgerecht!
  • Spaghetti eet je met een vork en niet met mes en vork. Spaghetti mag je absoluut niet snijden!
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.