Skip to navigation Skip to main content

6 tips om milieuvriendelijk te skiën. Kan dat én wil je dat?

Ik ben dol op skiën en ga het liefst het hele jaar naar de bergen. Sommige vrienden vinden dat maar onzin. Die liften verpesten toch de bergen, zeggen ze. Ben ik met ze eens, maar ja, ik hou nu eenmaal van skiën. Ook voor skiërs hoeft het milieu geen zwaar thema te zijn. Met kleine aanpassingen ontlast je het milieu al. Probeer het ook! Bedenk maar zo, je hoeft niet al deze dingen te doen. Verander iets, er is niet zoveel voor nodig om er net even beter mee om te gaan. En soms help je jezelf er ook nog mee!

#1. Kies de juiste periode

Op zwarte zaterdagen staat heel Oostenrijk vast door files. Tijdens topdrukte ontstaat piekbelasting op energie en water. Probeer dus buiten de schoolvakanties te reizen, dan belast je het milieu minder. En je hebt zelf minder last van files, het is rustiger op de piste en het scheelt geld. Iets goeds voor het milieu, is dus ook goed voor jezelf!

#2. Laat de auto staan

De meeste mensen gaan op vakantie met de auto. En hoewel de trein een milieuvriendelijker alternatief is, zijn er ook manieren om de auto minder belastend te maken. Ben je verknocht aan de auto, prop die dan vol met zoveel mogelijk mensen. Eenmaal in het skidorp laat je de auto staan. In veel gebieden zijn er prima skibussen. Dat scheelt heel veel parkeer- en fileoverlast in de dorpen.

#3. Afval van 80 miljoen mensen

Scheiding van afval is in de skidorpen best ingewikkeld. In dat kleine keukentje in je appartement staan echter niet voor niets zes verschillende afvalbakken. Zelf denk ik ook al snel, ach, ik ben er maar een week. Alleen ben jij niet de enige die een week komt skiën. Met jou komen er 80 miljoen toeristen in de Alpen. Probeer dat afval toch zo goed mogelijk te scheiden. Oh ja, en afval tijdens het skiën neem je natuurlijk mee de berg af. Als je het met je skistok onder de sneeuw schuift, komt het in het voorjaar echt weer te voorschijn.

#4. Kies een milieubewust skigebied

Zoek je nog een plek om heen te gaan, probeer eens te zoeken naar een gebied waar ze heel bewust de toeristenstroom regelen. Zoals bijvoorbeeld in Kaprun, Avoriaz en Saas-Fee. In Kaprun draaien alle liften op zonne-energie, in Avoriaz is door de manier waarop het dorp is gebouwd het watergebruik minimaal en afvalverwerking optimaal en Saas Fee is autovrij en er wordt enorm geïnvesteerd in een duurzame toekomst. Gebieden die hoog liggen hebben minder sneeuwkanonnen nodig. Die dingen vreten energie en water.

#5. Bewust off-piste

Als je van de pistes afgaat, informeer dan goed of er geen natuurgebieden zijn waar je niet mag skiën. Als je dieren verstoort in de winter, dan krijgen zij het heel zwaar. Als er nog weinig sneeuw ligt op de hellingen ski je al snel jonge aanwas kapot. Kies dus weldoordacht waar je van de piste gaat. En weet je dat niet? Dan blijf je op de piste.

#6. Spaar energie

Thuis doe je altijd het licht uit en draai je de cv naar beneden als je weg gaat, want anders kost dat veel geld. Doe dat ook op vakantie. Het maakt jou niet uit qua geld, maar iemand anders wel. En er is minder energie nodig.

Dit zijn zomaar 6 punten die het milieu helpen. Je hoeft niet alles te doen, maar bedenk dat elke aanpassing van jou het milieu een stapje helpt. Makkie toch, om daar even rekening mee te houden.

182 - Winter - Joanne

Over Joanne

Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.