Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: nauwelijks verse sneeuw

Zoals we afgelopen dinsdag al meldden in het Alpenweer, regeert er een krachtig hogedrukgebied boven de Alpen. Daarmee worden storingen op afstand gehouden en is de kans op verse erg sneeuw klein. Ook de komende dagen zal in dit weerbeeld nog maar weinig verandering in komen. De eerste dagen is er kans op mist en hochnebel tot zo'n 1000 meter. Daarboven schijnt het zonnetje en is het helder. Met die vooruitzichten zullen we helaas nog even moeten wachten op een vers pak sneeuw.

Hogedrukgebied voorlopig nog niet weg

Een krachtig hogedrukgebied strekt zich uit vanaf de Noordzee via Centraal-Europa richting Zuidoost-Europa. Het zwaartepunt van het hoog trekt geleidelijk richting de Balkan, maar dan is het inmiddels donderdag 8 december geworden als het daar aankomt. Al die tijd is het rustig weer met weinig wind en kans op hochnebel. Alleen vandaag schampt een storing nog het oostelijk deel van Oostenrijk. Nordstau zorgt daar nog voor regen en boven de 600 meter voor wat sneeuw. De temperaturen liggen vandaag tussen 1 en 4 graden, daar waar de zon in de dalen goed doorbreekt wordt het iets warmer.

De bergen van St. Moritz, Corvatsch

Zonnig weekend

Het weekend ziet er zonnig en droog uit. Met name in Zwitserland moet rekening worden gehouden met hochnebel en mist. Boven de 1100 meter is het veelal stralend weer. Het wordt rond de 2 graden in gebieden met mist en ’s middags loopt de temperatuur daar richting de 8 graden. In de nachten vriest het veelal licht. De wind waait uit noordwestelijke richting en is meestal zwak of matig.

Het zonnetje schijnt in La Thuile

Aankomende week weinig verandering

Zolang het eerdergenoemde hoog domineert verandert er weinig in het geschetste weerbeeld. Zonnig op hoogte en kans op lage wolkenvelden of zelfs mist in het vlakke land en in de dalen. Neerslag wordt er niet verwacht. 's Nachts vriest het licht tot matig, hogerop kan het streng vriezen. De meeste dagen waait er een zwakke of matige wind. Ook na donderdag zien we de kans op veel verse sneeuw niet toenemen. Hoewel er nog veel onzekerheid is, neigt de stroming zelfs westelijk te worden. Storingen kunnen dan weliswaar de Alpen bereiken maar de aangevoerde lucht wordt ook zachter. Het weerbeeld wordt hierdoor wisselvalliger maar de meeste neerslag valt als regen. Voor sneeuw moet je dan echt hogerop.

Hier en daar wat donkere plekken in Kronplatz, Zuid Tirol

Handige weerlinks:

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.