Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zaterdag overal sneeuw

Meerdere weermodellen berekenen zware neerslag de komende dagen voor het noordwesten van Italië en zuiden van Zwitserland. De hoeveelheden kunnen oplopen tot mogelijk 200 mm regen en op de hoge pistes een dik pak sneeuw. Zoals zo vaak veroorzaakt de südstau aan de noordflanken van het Alpengebied een föhnwind, waardoor de temperaturen daar flink oplopen. De reeds gevallen sneeuw zal daar voor een deel dus smelten.


Zaterdag overal sneeuw

Dit weekend is er van südstau overigens nog geen sprake. Zaterdag trekt een lagedrukgebied over het Alpengebied, waardoor het vrijwel overal bewolkt is en er zijn flinke perioden met regen en sneeuw. De sneeuwvalgrens ligt rond de 1500m hoogte, daarboven valt sneeuw. Op de pistes boven de 2000m valt in de meeste skigebieden 15 tot 25 cm sneeuw. Op een enkele plek kan de laag verse sneeuw een dikte krijgen van 40 cm. Zondag wordt het droog en breekt de zon van tijd tot tijd door. Met de dooi valt het nog mee, dus dit kan een ideale dag zijn om even te genieten van de vers gevallen sneeuw.

In Flachau wordt genoten van vrijwel perfecte omstandigheden, en dat op 18 november!

Volgende week südstau: 1,5 tot 2 meter sneeuw!

Zondagavond komt de südstau op gang. Zowel in Piemonte, als Aosta, Wallis en Tessin ligt de sneeuwvalgrens tussen de 1300 en 1700m. Als we de weermodellen letterlijk nemen, dan blijft het sneeuwen tot en met vrijdag, de hele week dus! Natuurlijk zijn er soms wel even perioden met droog weer, maar het is vooral zeer wisselvallig. De sneeuwvalgrens loopt in de loop van volgende week wel een paar honderd meter op. We kunnen daarom vooral boven de 2000m rekenen op een dik pak sneeuw. Voor alle duidelijkheid: de weermodellen berekenen vanaf Piemonte tot aan Tessin en de Dolomieten dus een pak sneeuw van 150 tot 200 cm! In de dalen is het niet ondenkbaar dat de regenval tot overlast gaat leiden.

Een heerlijk winters plaatje uit de Zillertal Arena

Föhnwind aan de noordflanken

Aan de noordflanken zorgt de föhnwind ervoor dat daar nauwelijks regen of sneeuw valt. Op 1500m hoogte gaat de temperatuur oplopen tot boven de 10 graden. De verse sneeuw van deze zaterdag zal dus verdwijnen. De sneeuwgrens trekt zich terug tot rond 2500m hoogte.

Handige weerlinks

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.