Skip to navigation Skip to main content

5 tips voor je eerste keer wintersport

Ben je nog nooit op wintersport geweest, maar ga je het nu toch voor het eerst proberen? Wintersport verschilt nogal van een zomervakantie en soms is het vooraf best lastig om je er een voorstelling van te maken. Hieronder geven we 5 tips voor je eerste keer wintersport. En heb je nog vragen? No worries, stel ze onderaan het artikel!

#1. Neem alvast les in Nederland

In Nederland kun je in een indoorskihal op echte sneeuw les nemen. Hier wen je alvast een beetje aan de temperatuur en het gevoel om op sneeuw te staan en je kunt ervaren of je het leuk vindt. Is een indoorskihal te ver? Op steeds meer plekken vind je indoor skicentra met een zogenaamde rollerbaan. Op deze rollerbanen kun je heel goed aan je techniek werken en leer je binnen een aantal lessen de basisbeginselen van het skiën of snowboarden. Zo sta je iets beter voorbereid voor het eerst op de piste straks!

Foto: Tirol Werbung - Darko Todorovic

#2. Ga fit op wintersport

'Huh, maar je glijdt toch gewoon naar beneden, wat is daar nou zwaar aan?', vergis je niet, skiën is best pittig en een echte workout voor je lichaam, met name voor je benen. Ski oefeningen verminderen de kans op blessures, maken je minder gevoelig voor spierpijn én geven je meer zekerheid op de piste. Bekijk hier 5 ski oefeningen die je kunt doen om fit op je eerste wintersport te gaan

#3. Kies een skigebied dat geschikt is voor beginners

Niet ieder skigebied is super geschikt voor beginners. Voordat je op je eerste wintersport gaat is het goed je even te verdiepen in een skigebied dat geschikt is voor beginners. Blauwe pistes zijn in Oostenrijk het minst moeilijk en ideaal voor beginners. In Frankrijk hebben ze ook een groene piste; die is nóg een stapje makkelijker dan blauw. Let bij het uitkiezen van het skigebied ook op de sneeuwzekerheid voor de periode waarin je gaat. Misschien ook niet onbelangrijk; kijk of er leuke mogelijkheden zijn voor een drankje na het skiën. Als het een dag slecht weer is of je bent het toch in de loop van de middag al zat, blijf je toch nog een beetje in de wintersportstemming. Klik hier voor skigebieden voor beginners in Oostenrijk >

Foto: Tirol Werbung - Robert Pupeter

#4. Huur je materiaal en leen skikleding

Skikleding kan best prijzig zijn en een paar ski’s of schoenen kosten al gauw een paar honderd euro. Ga je voor het eerst op wintersport, huur dan je skimateriaal. Meteen alles aanschaffen is zonde van je geld. Het kan altijd zijn dat je wintersport minder leuk vindt dan verwacht of wil je juist na een aantal jaar écht investeren in goed materiaal. Vraag even in je vriendenkring of er iemand is van wie je skikleding kunt lenen, dat is een stuk goedkoper dan zelf kopen. Draag op de pistes vooral laagjes. Wil je toch liever je eigen kleding? Winkels als H&M en HEMA verkopen ook weleens skikleding, tegen heel betaalbare prijzen.

#5. Denk goed na over je vervoer en onderdak

Niet onbelangrijk: hoe kom je op de plaats van bestemming? Ga je met de trein, het vliegtuig of pak je de auto? Let erop dat winterbanden in Oostenrijk en Duitsland verplicht zijn. En wil je slapen in een hotel of appartement? Een appartement biedt vaak meer ruimte, maar voor het eten moet je zelf zorgen. Hotels bieden veelal half-pension aan, zodat je ’s ochtends en ’s avonds voorzien bent van eten. Handig! Ligt je onderkomen ook op loopafstand van de piste? Of moet je nog met een skibus of met eigen vervoer naar de piste rijden? Allemaal dingen om rekening mee te houden voor je boekt.

Foto: Tirol Werbung - Regina-Re

De foto's in dit artikel zijn afkomstig uit Tirol >

180 - Winter - Lianne

Over Lianne

Oostenrijk is Lianne’s tweede thuis. Als klein meisje werd ze er op de ski’s gezet, waarna ze op haar 12e overstapte op het snowboard. Na haar studie gaf ze snowboardles in Serfaus-Fiss-Ladis en ze komt nog heel regelmatig in de Alpen.