Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: nog enkele dagen koud

7745 - Alpenweer: nog enkele dagen koud (1)

Het blijft nog enkele dagen tamelijk koud weer in het Alpengebied, waarbij ook sneeuw valt. De neerslag is vooral bestemd voor de noordelijke Franse Alpen en de Zwitserse Alpen. Na het weekeinde wordt de invloed van hogedruk groter, zodat de neerslagkans afneemt. Met een westelijke stroming in de bovenlucht, komt er wel zachtere lucht naar de Alpenlanden. Vandaag ligt een lagedrukgebied boven de Ligurische Zee, ten zuiden van Genua. Hierdoor is de lucht onstabiel en vochtig, wat leidt tot sneeuwval in de Zwitserse Alpen. Vooral in Graubünden sneeuwt het behoorlijk door.

Weekend brengt nog soms sneeuw

Pas in de nacht naar zaterdag lijkt de neerslag te gaan afnemen. In het hele Alpengebied hebben wolken verder de overhand. De zon laat zich wel zien in de westelijke Italiaanse Alpen, vooral nog wat verder naar het zuidwesten. Aankomend weekend blijft de koude lucht nog hangen in het Alpengebied. Het lagedrukgebied bij Genua trekt langzaam weg, waardoor de neerslagkansen geleidelijk afnemen. De zon laat zich vaker zien, zodat er meer genoten kan worden van de verse sneeuw die de afgelopen dagen is gevallen. De temperatuur ligt overdag rond het vriespunt op de lagere pistes, op 2.000 meter is het veelal -2 tot -5 graden. Als het vaker opklaart in de nacht naar zondag, gaat het matig tot streng vriezen in veel dalen.

Instroom van zachte lucht

Vanaf maandag komt een hogedrukgebied in de buurt van Hongarije te liggen. Over de westflank stroomt daardoor zachtere lucht naar de Alpen. De vorstgrens komt overdag rond 2.000 meter te liggen. Dankzij het hogedrukgebied worden storingen op afstand gehouden en gaat de zon flink schijnen. In de ochtenduren kan het wel nevelig zijn, in een enkel dal blijft het grijs door hardnekkige hochnebel. De wind houdt zich rustig, zodat de condities voor wintersport nu half november al eigenlijk heel aardig zijn.

De verwachting voor komende dinsdag. Het wordt iets zachter, maar boven 2.000 meter vriest het vaak nog licht.

Brandnertal, Vorarlberg

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.