Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: tientallen centimeters verse sneeuw!

De winter deelt de komende dagen een behoorlijke tik uit in het Alpengebied. Koude lucht bereikt de bergen en bovendien gaat het sneeuwen. De sneeuwgrens daalt dit weekend tot onder de 1500 meter, waardoor november meteen al begint met een witte wereld. Dat biedt hoop voor het wintersporthart, al is er natuurlijk geen enkele garantie dat deze sneeuw de kerstdagen ook gaat halen. Voor iedereen die deze week al naar de bergen gaat, geldt wel dat je je moet voorbereiden op echt winterweer. Ook soms in de dalen.

De eerste sneeuw valt in Frankrijk

De Franse Alpen krijgen als eerste met de sneeuwval, en regen, te maken. Een groot neerslaggebied trekt in de nacht vrijdag op zaterdag vanuit het westen de Franse Alpen binnen. In eerste instantie valt de sneeuw alleen op de hoge gedeelten, boven de 2000 meter. Zaterdag overdag breidt de regen en sneeuw zich ook uit naar de Italiaanse en Zwitserse Alpen. In Oostenrijk blijft het nog droog. De regen en sneeuw komt vrijwel de hele dag gestaag naar beneden. Boven de 2500 meter groeit het sneeuwdek met 20 tot 40 centimeter. In de Italiaanse en Zwitserse Alpen verwachten we 10 tot 25 centimeter.

Zondag sneeuwval tot in de dalen

In de nacht van zaterdag op zondag begint de lucht kouder te worden. De sneeuwval breidt zich gestaag uit naar de lagere gedeelten. Zondagochtend sneeuwt het in een groot deel van het Alpengebied al tot onder de 1500 meter. Alleen in Italië duurt het wat langer voor de kou komt. Zondagavond zakt de sneeuwgrens tot onder de 1000 meter. Het wordt dan een echte winterwereld en ook in Italië wordt de koude lucht merkbaar. Op de meeste bergen valt een leuke laag van 20 centimeter sneeuw en op sommige plaatsen oplopend tot wel 40 centimeter. Mocht je op pad gaan, houd er dan rekening mee dat ook in het laagland van Zuid-Duitsland sneeuw en natte sneeuw kan vallen. Het kan op de grote doorgaande wegen dus ook glad worden.

De sneeuw blijft voorlopig liggen

De koude lucht blijft voorlopig in het Alpengebied aanwezig. Misschien dat de sneeuw op 1000 meter hoogte wel smelt, maar boven de 1500 meter blijft het in vrijwel het hele Alpengebied koud en wit. Van tijd tot tijd passeert er een gebied met sneeuw en daardoor zijn er berekeningen die aangeven dat er halverwege volgende week op de meeste hellingen een dik pak sneeuw ligt. In de Duitse Alpen en Salzburgerland zal het minst vallen, zo'n 25 tot 40 centimeter. In Zwitserland is 40 tot 70 centimeter mogelijk en de Franse Alpen komen zelfs daar boven uit. De winter begint nu echt!

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.