Skip to navigation Skip to main content

9 'eetbare' wintersporttermen, die niks met eten te maken hebben

7693 - 9 'eetbare' wintersporttermen, die niks met eten te maken hebben (1)

Tijdens de wintersportvakantie worden er veel verschillende typische wintersporttermen gebruikt. We weten als wintersporter allemaal waar we het over hebben, maar voor een niet-skiër is het in veel gevallen onbegrijpelijk. Naast die standaard termen zoals ‘Vliegend hert’ en ‘Hier moet je prikken!’, zijn er ook een aantal wintersporttermen die je kunt eten, maar die eigenlijk helemaal niks met eten te maken hebben. Slush, pannenkoek en French Fries; allemaal eetbaar, maar niet om op te eten.

#1. De pizzapunt

Sta je op de piste en wordt er geroepen pizzapunt, dan heeft dit, helaas, helemaal niks te maken met een lekkere punt Quattro Stagioni. De pizzapunt is één van de meest bekende en meest gebruikte skitermen onder Nederlanders. Het is de eerste houding die je als beginnende skiër leert, om af te kunnen remmen en om bochtjes mee te draaien: Pflug in het Duits. Loop je een rondje langs de kinderweide, dan vliegt het woord ‘pizzapunt’ je om de oren.

7693 -  (2)
Iedere skiër is ermee begonnen, de pizzapunt


#2. De banaan

De banaan heeft op wintersport meestal niks te maken met een energiek, gezond tussendoortje. Het is een vervoersmiddel voor gewonde wintersporters. Deze brancard heeft de vorm van een banaan en wordt door twee hulpverleners met grote snelheid naar beneden geskied.

#3. Pannenkoek

Nee, je zit niet met je kont op een versgebakken pannenkoek en er worden ook geen pannenkoeken gebakken tijdens de lifttocht. Het gaat hier om een sleeplift met een klein rond zitvlak. Naast pannenkoekenlift wordt de lift ook wel bolletje of schoteltje genoemd. Allemaal benamingen die eetbaar zijn, of met eten te maken hebben. Waarschijnlijk omdat we (met name snowboarders) trek krijgen van alle inspanningen die deze lift met zich mee brengt.

#4. French fries

Bij French fries denk je waarschijnlijk eerder aan de goudgele frietjes die tijdens de lunch bij een Wiener Schnitzel of curryworst geserveerd worden, dan aan parallel skiën. French Fries is het tegenovergestelde van de pizzapunt: oftewel parallel skiën.

7693 -  (3)
French Fries: het tegenovergestelde van de pizzapunt, parallel skiën

#5. Champagne powder

Geen poedertje met een champagne smaakje, maar de allerfijnste sneeuw die je je als wintersporter kunt bedenken. Champagne powder is een poedersneeuw die zo zacht, zo droog en zo koud is, dat het lijkt alsof je door een fluwelen deken glijdt. Doordat de temperatuur zo koud is, smelten de vlokken niet en gaan ze niet aan elkaar kleven. Helaas komen we deze sneeuwsoort vooral tegen in skigebieden in Canada en de VS. In de Alpen kom je deze champagne powder alleen tegen als het flink koud is en dan pas vanaf 2500 meter hoogte.

#6. Slush

Slush, pap en ga zo maar door. Als het zonnetje lekker schijnt en de temperaturen beginnen te stijgen, dan kun je er donder op zeggen dat je aan het eind van de dag door dikke, natte sneeuw skiet. Geen pretje en behoorlijk zwaar aan de benen. Omdat de sneeuw de structuur heeft gekregen van een Slush Puppy (een zoet gekleurd drankje van gecrushed ijs), wordt deze ook wel Slush genoemd.

#8. Sandwich

Misschien niet een hele bekende, maar daarom niet minder leuk. We hebben het hier niet over een lekker bammetje tussen de middag, maar over de structuur van de ski’s. Het is een redelijk ingewikkeld verhaal, maar met behulp van een beetje uitleg en de video hieronder, is het goed te begrijpen. De zijkanten van een ski, ook wel de sidewalls, zijn zo gemaakt dat ze de ski beschermen tegen alles van buitenaf. Daarnaast zorgen ze ervoor dat het gewicht dat je op de ski zet, overgezet wordt naar de staalkanten. Er zijn twee soorten sidewalls, de cap- en de sandwichconstructie. De sandwich is daarin de meest sportieve- en prestatiegerichte constructie (en meestal ook de duurste), de cap is iets eenvoudiger en goedkoper.

#. Spaghetti- of puddingbenen

Er zijn twee situaties voor dit verschijnsel:

1. Aan het einde van de dag zijn je benen verzuurd en willen ze niet meer. Het voelt aan alsof je benen van spaghetti zijn gemaakt en vol zitten met wiebelige drilpudding.
2. Tijdens de lunch ga je je te buiten aan allerlei lekkers en daar worden ook de nodige drankjes bij gedronken. Eenmaal op de ski’s voel je dat het eten en de borrels flink in je benen zijn gezakt. Dat wordt rustig skiën om ongelukken te voorkomen.

#9. Eitje

Oude witte gammele gondels in de vorm van een eitje. Met z’n allen op elkaar gepropt naar boven. Tegenwoordig worden steeds meer van deze eitjes vervangen voor een moderne gondel, maar ondanks dat kom je ze nog steeds tegen. Wanneer heb jij voor het laatst een eitje voorbij zien komen?

French fries: parallel skiën
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.