Skip to navigation Skip to main content

Heb jij al een verzekering voor jouw wintersportvakantie?

Elke ervaren wintersporter weet dat een skivakantie nogal wat voorbereiding vergt. Naast alle spullen die je in moet pakken (handschoenen, skibroek, -jas, -sokken, -helm, enzovoorts), zijn er nog een aantal belangrijke dingen die je moet checken voor je op reis gaat. Één van deze dingen is je verzekering. Laten we er vanuit gaan dat alles goed gaat, maar stel dat het niet zo is. Wat nou als je medische kosten maakt, tijdens een botsing met een skiër? Valt dit onder je reisverzekering, basis zorgverzekering of aanvullende zorgverzekering? Ga jij wel goed verzekerd op reis?

Spoedeisende hulp en geneeskundige kosten in het buitenland

Als je een reisverzekering afsluit wordt er vaak gevraagd of je een extra verkering wil voor medische kosten in het buitenland. Let goed op: vanuit je basis zorgverzekering ben je namelijk al gedekt voor medische kosten, tot aan het wettelijk Nederlands geldend tarief. Dit betekent dat je niet het hele bedrag vergoed krijgt, als de zorg in het buitenland duurder is dan in Nederland. De wet gaat uit van wat de behandeling in Nederland kost. Mocht je bijvoorbeeld een operatie ondergaan in Zwitserland, dan moet je rekening houden met extra kosten. Bij geneeskundige kosten in het buitenland ben je door je zorgverzekering gedekt als je een aanvullende verzekering hebt. Ook ben je vanuit je basisverzekering gedekt voor spoedeisende hulp in het buitenland.

Vaak weten mensen niet dat een zorgverzekering boven de reisverzekering staat. Dat wil zeggen: stel je hebt naast je zorgverzekering een reisverzekering met dekking voor medische kosten, dan wordt er altijd eerst naar de dekking van de zorgverzekering gekeken. In veel gevallen zijn mensen dubbel verzekerd en dat is natuurlijk zonde van het geld. Vanaf november kun je elk jaar overstappen van zorgverzekering. Ga jij elk jaar op wintersport? Dan is het verstandig om alvast een aanvullende zorgverzekering af te sluiten voor volgend jaar, zodat je ook dan verzekerd bent voor zowel medische als geneeskundige kosten.

Zorgverzekering of reisverzekering? De facts op een rij:

- Vanuit je basisverzekering ben je verzekerd voor spoedeisende medische hulp in het buitenland tot het maximaal wettelijk tarief dat in Nederland geldt.
- Mochten de zorgkosten hoger uitvallen dan het wettelijk vastgesteld Nederlands tarief? Met een aanvullende zorgverzekering krijg je extra dekking voor medische kosten in het buitenland.
- Als je geen aanvullende zorgverzekering hebt of een beperkte basisdekking, dan is het aan te raden om een reisverzekering af te sluiten met een dekking voor medische kosten in het buitenland.
- Voorkom dubbele kosten en controleer eerst je zorgverzekering voordat je een reisverzekering afsluit.

Verschillende landen, verschillende zorgkosten

De zorgkosten kunnen per land verschillen. In sommige landen vallen de zorgkosten duurder uit dan in Nederland. Bij de volgende landen dien je rekening te houden met duurdere zorgkosten: Verenigde staten, Scandinavische landen en Zwitserland. Je hebt ook bepaalde landen waar naast de reguliere ziekenhuizen ook privé ziekenhuizen zijn, bijvoorbeeld in Oostenrijk. Deze kosten zijn veel hoger dan in Nederland. Bekijk voordat je op wintersport gaat waar de medische zorg duurder is dan in Nederland.

Reisverzekering nodig ja of nee?

Voordat je een reisverzekering afsluit is het verstandig altijd eerst te kijken naar wat je huidige zorgverzekering vergoedt. Veel mensen in Nederland zijn dubbel verzekerd en dat is natuurlijk zonde van het geld. Wel valt wintersport onder de categorie gevaarlijke sporten, waarbij er sneller rekening gehouden moet worden met ongelukken. Beslis voor jezelf of je naast je zorgverzekering een reisverzekering nodig hebt. Voor iedereen is dit anders. Tip: Mocht je een reisverzekering afsluiten zorg er dan voor dat zowel je dekking aan staat voor gevaarlijke sporten als geneeskundige kosten. Als je dit niet doet, zul je niet volledig verzekerd zijn.

Overige verzekeringen

Ga je met de auto op wintersport? Check dan ook even je autoverzekering. Mocht je schade maken of iemand anders schade toebrengen, dan ben je in ieder geval goed verzekerd.

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.