Skip to navigation Skip to main content

Brandnertal: verborgen pareltje in Vorarlberg

7660 - Brandnertal: verborgen pareltje in Vorarlberg (1)

Misschien een gekke stelling, maar de leukste plekken om te wintersporten zijn vaak dorpjes die aan het einde van een dal liggen. Geen doorgaand verkeer dus en daardoor een fijn soort gevoel van beslotenheid. Zo’n plaats is Brand in Oostenrijks meest westelijke provincie Vorarlberg. Als bonus kun je er ook nog verrassend goed wintersporten. Het Brandnertal ligt ingeklemd tussen het noordelijk deel van het Zwitserse kanton Graubünden, Liechtenstein en het veel grotere west-Oostenrijkse skigebied Silvretta Montafon. Maar het Brandnertal heeft onmiskenbaar een geheel eigen, authentieke stijl.

Rufana Alp

Je hoeft met de auto vanuit Bludenz (autosnelweg) niet eens ver naar boven te rijden om bij het plaatsje Bürserberg de stoeltjeslift naar Rufana Alp te nemen. Eenmaal boven wacht de eerste verrassing: Rufana Alp is een gezellige verzamelplaats van skiërs en wandelaars met een aantal in houten stijl gebouwde appartementengebouwen van Landal, inclusief restaurants en skischool. Van daaruit kun je heel gemakkelijk de andere liften en pistes aan de noordzijde van het skigebied bereiken.

Regelmatig lopen en schaatsen

Vroeger lag het skigebied van Bürserberg los van het gebied boven het plaatsje Brand. Maar daar is met de komst van een grote verbindingslift een paar jaar geleden verandering in gekomen. Mocht je per se skiënd naar de andere kant van het gebied willen, dan kan dat prima. Houd er wel rekening mee dat deze blauwe piste een ‘skiweg’ wordt genoemd. Dat betekent: regelmatig lopen en schaatsen dus!

Verbindingslift Brand-Bürserberg

Landal Brandertal/Bürserberg

Spaar je ledematen én ski's

Voordat je de verbindingslift naar het skigebied van Brand neemt, moet je wel eerst even de rode piste 21 hebben gedaan. Niet ongelofelijk uitdagend, maar wel een fraaie route dwars door de bossen. Het terras van restaurant Frööd biedt halverwege een overrompelend uitzicht op het grensgebied tussen Zwitserland en Oostenrijk en op de Lünersee, in de zomer een fantastisch wandelgebied. Neem daarna de stoeltjeslift naar de Loiskopf en vooruit: pak dan even de enige, 3 kilometer lange zwarte piste van het gebied terug naar Rufana Alp. Misschien een klein minpuntje aan deze kant van het gebied: de afdaling terug naar Bürserberg kan in warme winters en aan het eind van het seizoen slecht zijn. In dat geval moet je niet moeilijk doen: gewoon de stoeltjeslift naar beneden nemen en je materiaal en ledematen sparen!

Doorrijden naar Brand

Comfortabel alternatief is om vanaf Bürserberg nog een paar kilometer door te rijden naar het iets hoger gelegen Brand en daar één van de twee cabineliften naar boven te nemen. Mocht je hier ’s morgens al opstappen, dan is het een aanrader direct de rode dalafdaling 11 te nemen. Die ligt dan nog bijna volledig in de zon. Later op de dag is het laatste deel van deze piste behoorlijk ijzig. Kloppend hart van dit deel van het gebied zijn de grote restaurants Goona en Berghof Melkboden op zo’n 1500 meter, beide met een aantrekkelijk terras. Hier vandaan is de zeszitter naar het hoogstgelegen punt van het gebied (Glattjoch, 2000 meter) de meest aantrekkelijke optie. Via twee blauwe scheurpistes sta je binnen een vloek en een zucht weer bij de twee restaurants. Handig voor ouders die hun kroost een beetje in de gaten willen houden.

Het Brandnertal biedt pistes voor ieder niveau

In het skigebied zijn authentieke hutten, maar ook zelfbedieningsrestaurants (Goona)

Wacht niet tot vier uur

Je kunt natuurlijk ook één van de rode pistes nemen, die zijn iets uitdagender. Wie genoeg heeft van deze meest populaire pistes van het gebied, kiest voor de rode variant door het rustige Lorenzital. Op die manier kom je weer precies uit bij de verbindingslift naar Bürserberg of je kunt de stoeltjeslift nemen naar Gülma, waarvandaan je weer alle richtingen uit kunt. Maar je kunt er ook voor kiezen om de dalafdaling te maken, terug naar Brand. Wacht hier niet mee totdat het vier uur is, want dan gaat iedereen naar beneden en dat is vooral bij het wat smallere bochtenwerk geen genoegen.

Verrassend veel wintersportmogelijkheden

Het Brandnertal is weliswaar een kleinschalig gebied, maar biedt verrassend veel wintersportmogelijkheden. En dan hebben we het niet alleen over de 64 kilometer geprepareerde pistes (waarvan zo’n 70% besneeuwd kan worden), maar ook over de verschillende skiroutes, de natuur-rodelbaan van enkele kilometers lengte, de bijna 200 kilometer wandelwegen en de tientallen kilometers langlaufloipes. En voor wie 64 pistekilometers niet voldoende is: sinds vorige winter is de skipas vanaf twee dagen ook geldig in het grote buurgebied Silvretta Montafon.

Uitzicht vanaf Bürserberg op Bludenz

Profielfoto Kees

Over Kees

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.