Skip to navigation Skip to main content

11 bijzondere skihutten in de Alpen

Snowplaza heeft 11 bijzondere skihutten in de Alpen voor je op een rijtje gezet! Op deze plekken krijgt je koffiepauze of lunch tijdens je wintersportdag nét dat beetje extra. Helaas zijn niet alle hutten in dit blog met ski’s bereikbaar, maar ze zijn allemaal de moeite van een bezoekje waard. Dit zijn namelijk niet zomaar skihutten, ze hebben stuk voor stuk iets bijzonders te bieden. Qua ligging of architectuur, qua interieur of gastronomie. Dit zijn de mooiste, gezelligste en spectaculairste skihutten van Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Italië.

#1. Exclusief: Kristallhütte, Hochzillertal

Al enkele malen werd de ‘Juweel van de Alpen’ onderscheiden als beste skihut van het jaar. Niet zonder reden, de Kristallhütte ligt op een hoogte van 2147 meter en is stube, restaurant en luxe hotel in één. Deze exclusieve skihut is te vinden in het skigebied Hochzillertal-Hochfügen.

Kristallhütte Hochzillertal: 'Juweel van de Alpen'

#2. Familiair: Hollhaus am Märchensee, Tauplitz

Het motto ‘kinderen aan de macht’ is van toepassing op het Hollhaus in skigebied Die Tauplitz in de Steirisches Salzkammergut. De kindvriendelijke skihut biedt onder meer kinderopvang met sleeparcours. ’ s Avonds kunnen families gezamenlijk een fakkelwandeling maken.

Hollhaus - Am Märchensee: familievriendelijke berghut

#3. Romantisch: Bergdorf Prinzegg, Leogang

Midden in de Leoganger Steinbergen in de buurt van skigebied Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn vinden romantici het sfeervolle Bergdorf Prinzegg. Op deze romantische chalets, die zijn gelegen aan de rand van het bos, raak je op slag verliefd.

Aan romantiek geen gebrek in Bergdorf Prinzegg

#4. Rodelhotspot: Bussalp, Grindelwald

Bij de ware rodelfans gaat direct een lampje branden bij de naam Bussalp. Na een 2,5 uur durende klim bereik je niet alleen deze fijne skihut boven Grindelwald, maar ook de start van de ‘Big Pintenfritz’. Dit is de langste rodelbaan van Europa, maar voor je naar beneden sleet, raden we je eerst een Hüttenabend in Bergrestaurant Bussalp aan.

Bussalp in Grindelwald is het startpunt van Europa's langste rodelbaan

#5. Hoogstgelegen: Margherita-Hütte, Monte Rosa

Berghut Capanna Regina Margherita is een plek waar bergbeklimmers kunnen overnachten onderweg naar de top van de Monte Rosa. De Margherita-Hütte ligt op de Signalkuppe (4554 meter) en is hiermee het hoogstgelegen gebouw van Europa én het uitgangspunt voor gletsjertours in de Walliser Alpen.

Hoog, hoger, hoogst.... De Margherita-Hütte is de hoogste van de Alpen

#6. Übergemütlich: Rübezahl Alm, Ellmau

De oorsprong van de Rübezahl Alm ligt in het jaar 1778 en sindsdien is de hut in handen van dezelfde familie. ‘We zijn niet trendy of modern. Nee, we zijn authentiek en gemütlich’, zo beschrijft Familie Salvenmooser hun Rübezahlhütte in Ellmau in de SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental.

Gemütlichkeit ten top in de Rübezahl Alm

#7. Gastronomisch: Comici Hütte, Val Gardena

In de Comici Hütte in skigebied Val Gardena heb je de mogelijkheid om de lekkerste visspecialiteiten (ja, ja, vis op de berg) te proeven én te genieten van een prachtig uitzicht op de Dolomieten. Deze plek mag je absoluut niet missen voor een tussenstop tijdens de Sellla Ronda.

Bij de Comici Hütte in Val Gardena smaakt het altijd goed

#8. Extravagant: Wedelhütte, Kaltenbach

‘Onbezorgd genieten in een traditionele en extravagante chalet-sfeer’, zo beschrijft Manfred Kleiner zijn Wedelhütte op 2350 meter hoogte in skigebied Hochzillertal-Hochfügen. De hut ligt direct aan de piste en heeft een traditioneel design, waarbij veel is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen.

Traditioneel en extravagant: de Wedelhütte in Hochzillertal

#9. Futuristisch: Monte-Rosa-Hütte, Zermatt

Vanwege de reflecterende, aluminium gevel wordt de nieuwe Monte-Rosa-Hütte aan de voet van het gelijknamige massief ook wel ‘bergkristal’ genoemd. Architectuurliefhebbers, bergbeklimmers en tourfanatici komen in het voorjaar en de zomer naar Zermatt, om deze futuristische berghut te bezoeken.

De nieuwe Monte-Rosa-Hütte

#10. Gezelligheid: Paznauner Taja, Ischgl

De Paznauner Taja is een van de populairste én gezelligste skihutten van de Alpen. Voor muziek, party, après-ski en een drankje ben je bij deze hut in de Silvretta Arena Ischgl - Samnaun aan het goede adres. Vergeet niet dat je na de après-ski nog een flink stuk terug moet skiën naar Ischgl.

100% après-ski bij de Paznauner Taja

#11. Beroemd: ICE Q, Sölden

In de laatste James Bond film ‘Spectre’ is 007 op pad in de Alpen. Hierbij brengt hij onder andere een bezoek aan de ICE Q in het skigebied van Sölden. Maar Sölden was niet het enige skigebied waar Bond te vinden was. James Bond in Tirol >

Filmlocatie van de laatste James Bond 'Spectre': ICE Q

Gezellige ‘Hüttenabend’ tijdens de wintersport

Wie regelmatig op wintersport is geweest, heeft vast wel eens een gezellige ‘Hüttenabend’. Wat is er nou leuker dan na een dag skiën met de familie samenkomen in een authentieke hut? Geniet van lokale specialiteiten, muziek en natuurlijk een glaasje Schnapps. Wanneer de buiken zijn gevuld is het tijd om naar beneden te rodelen. Een Hüttenabend biedt plezier aan jong en oud!

Wat is jouw favoriete berghut in de Alpen?

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.