Skip to navigation Skip to main content

6 tips om te besparen op je wintersport

7524 - 6 tips om te besparen op je wintersport (1)

Je hebt via een prijsvechter een leuke wintersportdeal op de kop getikt. Eenmaal aangekomen hanteert de enige supermarkt woekerprijzen, was je dure skipas voor dat grote gebied niet inbegrepen en heeft de plaatselijke horeca prijsafspraken gemaakt. Skilessen zijn al helemaal onbetaalbaar. Geen verrassingen waar je op zit te wachten. Op wintersport gaan is fantastisch, maar goedkoop is het zeker niet! Wat kun je nou doen om je wintersport iets minder duur te maken? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

#1. Kies een goedkope wintersport bestemming

Wist je dat er een enorm prijsverschil zit tussen wintersportbestemmingen? Niet alleen verschilt dat per land (in Tsjechië is het veel goedkoper dan in Oostenrijk), maar ook per gebied. Zo kun je in Frankrijk vaak voor een aantrekkelijke prijs een mooie pakketreis scoren. Veel wintersporters kijken al snel naar de grotere en bekendere gebieden, waar vaak ook een passend prijskaartje aan hangt. Kijk ook eens naar een wat onbekender en kleiner gebied, vaak zijn deze veel goedkoper. Lees hier meer over een aantal goedkope wintersport bestemmingen >

7524 -  (3)
Wildschönau, in skigebied Ski Juwel, is een betaalbare bestemming in Oostenrijk

#2. Bespaar op je reiskosten

Je kunt er ook voor kiezen om te gaan skiën in Duitsland; je hoeft dan geen vignet aan te schaffen en het scheelt je veel benzinekosten (wanneer je bijvoorbeeld naar het Sauerland gaat). Over benzine gesproken; onderweg naar Frankrijk haal je je volle tank natuurlijk in Luxemburg. Tijdens de reis is het verleidelijk om bij een Rastätte of benzinestation wat te eten te halen, maar dat is wel vaak erg duur! Neem voor onderweg genoeg te eten mee, of voorgesneden ingrediënten om zelf broodjes of salades te maken. Ga je met z’n tweeën op wintersport, dan kun je er ook aan denken het vliegtuig of de trein te pakken. Soms is dat goedkoper dan met de auto. Houd ruim van tevoren de ticketprijzen in de gaten! Alles over vervoer naar de wintersport >

#3. Koop de skipas die bij je past

De aankoop van je skipas is vaak een aanslag op je portemonnee. Kijk als je je vakantie boekt of er aanbiedingen zijn waar de skipas bij inbegrepen zit. Nee, dan is niet je skipas voordeliger, maar wel je totale reis. Skipassen kun je ook per dag kopen, handig als het slecht weer is en je niet weet of je elke dag kunt of wil skiën. Sommige gebieden bieden ook skipas voor 4 dagen, welke je in 6 dagen kunt gebruiken. Let er bij het aanschaffen van een skipas ook op welke plaatsen je kunt bereiken met je pas. Beginnende skiërs hebben bijvoorbeeld niks aan een dure skipas voor de hele Dolomiti Superski. Kijk ook naar de prijzen online, sommige skigebieden bieden kortingen als je de skipas online aanschaft. In veel skigebieden is het voor kinderen tot een bepaalde leeftijd gratis, of zijn er kortingen.

7524 -  (4)
Denk er goed over na welke skipas je koopt

#4. Bespaar op je eten tijdens je wintersport

Lunch: Eten bij een pisterestaurant is lekker en leuk, maar tikt behoorlijk aan in de kostenpot. Vul je ski rugzak daarom ’s ochtends met broodjes en een flesje water. Ook kun je een thermoskan met thee, koffie of soep meenemen. In de lift heb je vaak wel tijd om te eten en sommige skigebieden hebben speciale picknickplekken. Ben je toch erg gesteld op dat lekkere buitenlandse krachtvoer, dan kun je ook een gerecht delen of kiezen voor soep. Ook hier geldt: de prijzen verschillen per gebied en per berghut.

Boodschappen: In wintersportgebieden zijn supermarkten soms erg duur, zeker in hooggelegen dorpjes. Doe de boodschappen die je mee kunt nemen daarom thuis al. Denk aan snacks, repen voor op de piste, drinken, pasta, tomatensaus, aardappelen, afbakbroodjes, muesli en pindakaas. Verse producten koop je dan op je bestemming in de supermarkt. Soms loont het ook om je boodschappen wat lager in het dal te doen, waar het goedkoper is.

#5. Materiaal en lessen

Ski's en snowboards: Kopen is duur, maar huren kan soms nog duurder zijn. Zeker als je elk jaar gaat, of meerdere keren per jaar, dan haal je het kopen van je ski uitrusting er al vrij snel uit. Doe je dit ná het seizoen, dan kun je vaak iets vinden voor een mooie aanbieding. Ook winkels als Decathlon en DAKA bieden voor zachte prijsjes ski's en skikleding. Ski onderhoud, zoals waxen en slijpen, is in de bergen vaak goedkoper dan in Nederland. Liever huren? Ga op Snowplaza naar jouw bestemming en via het kopje 'Skiverhuur' kun je met korting materiaal reserveren.

Skilessen: Helaas ook niet altijd even goedkoop. Soms is het goedkoper om bijvoorbeeld skilessen te nemen in Nederland, op een rollerbaan. Soms kun je online met korting skilessen boeken.

7524 -  (5)
Koop je ski uitrusting na afloop van het wintersportseizoen

#6 Ga skiën buiten het hoogseizoen

Wie schoolgaande kinderen heeft, is helaas gebonden aan het hoogseizoen. Maar skiën buiten de schoolvakanties scheelt enorm veel geld. Om geld te besparen kun je helemaal in het begin van het seizoen gaan, of juist pas tegen het einde van de winter. In sommige gebieden heb je dan ook de closing party die je kunt meepakken!



188 - Winter - Marije

Over Marije

Marije is al van jongs af aan besmet met het wintersportvirus. Ze houdt niet alleen van afdalen op de pistes van Les Portes du Soleil, maar ook van après-ski en lekker eten. Een ‘to do’ op haar wintersport bucket list is Le Mur Suisse.