Skip to navigation Skip to main content

Het geheim van een goede Schnapps

Hoe wordt Schnapps gemaakt?

Door: Caroline Vlietstra. Ok, zoals de Oostenrijkers ze achteroverslaan, zo zullen wij het wel nooit kunnen. Maar één of twee glaasjes Schnapps in een gezellige skihut gaan er ook bij ons Nederlanders best in. Maar wat is een Schnapps eigenlijk en wat maakt het sterke drankje nou zo lekker? Hier wat feiten op een rij over dit kleine, maar oh zo gevaarlijke, likeurtje. Om meer van Schnapps te weten te komen nemen we een kijkje bij Gidi’s Genusswerkstatt. Hier in Fieberbrunn runnen vader Gidi en dochter Melanie een Schnapps distilleerderij.

Schnappsuniversiteit

Als ik de twee Oostenrijkers aan het werk zie, snap ik dat er heel wat komt kijken bij het maken van zo’n klein glaasje sterke drank. Slaan wij het likeurtje achteloos achterover, Schnappsbrouwers hebben er heel wat uurtjes werk in zitten. En ze doen natuurlijk niet zomaar wat. Wist je dat er in Oostenrijk een echte Schnappsuniversiteit is? En dat je, nadat je afgestudeerd bent, je jezelf Schnapssommelier mag noemen?

Fruitbomen

Alles begint natuurlijk met een stel goede fruitbomen. Immers, dat is de basis van de likeur. Met het kopen van fruitbomen krijgen de sommeliers gelijk het Schnappsrecht en mogen de sterke drank verkopen. Zodra de bomen volwassen zijn plukken de sommeliers daar, letterlijk, elk jaar weer de vruchten van.

Plukken versus rapen

Gidi vertelt me dat hij alleen de vruchten gebruikt die uit zichzelf van de boom vallen. En die hij ook zelf zou eten. Dan alleen weet de vriendelijke sommelier zeker dat ze rijp en lekker zijn. Hij zou meer omzet maken als hij alle vruchten zou gebruiken en ook zou plukken maar, zoals hij zelf zegt, wordt zijn Schnapps gemaakt met de ingrediënten 'tijd' en 'liefde'.

Gidi

Schnapssommelier Gidi in Fieberbrunn

Malen en gisten

Zijn de vruchten geplukt, dan worden ze gewassen en gemalen. De pulp gaat in 200 liter flessen. Als het gistproces na drie tot vier weken klaar is, is het fruitsuiker alcohol geworden met een percentage van 4 à 5 procent. Niet genoeg voor een stevige borrel natuurlijk, maar het proces is dan ook nog lang niet klaar…

Destilleren

Daarna gaat de fruitpuree in de blinkende destilleerketels. In één ketel gaat 150 liter fruitpuree. Onderin wordt hout gelegd en de ketel wordt opgewarmd tot 80 graden, de temperatuur die nodig is om alcohol te doen koken. Door het destilleren komt er 87 procent alcohol uit, ethanol. Door te ruiken weten de sommeliers wanneer de Schnapps klaar is.

Melanie

Gidi's dochter Melanie

Uit eigen bron

Laatste klus is water toevoegen. Bij Gidi en Melanie doen ze dat uit hun eigen bron. Water waar geen kalk in zit zodat het drankje mooi helder wordt. Elke fles die bij Gidi’s verkocht wordt bevat 50 % water, 50 % Schnapps en 40 % alcohol.

Schnapps etiquette; hoe heurt het?

Hoe behoor je een glaasje Schnapps te drinken? Ik vraag het de sommelier: 'Bij smerige Schnapps in een keer achterover slaan zou ik zeggen. Heb je een glaasje van ons in je handen, dan langzaam slokje voor slokje drinken. Zodat je lekker lang kunt genieten...'

Houd dus goed in de gaten welke Schnapps je achterover slaat de volgende keer ;-)

Winter Female Author 1

Over Gastredacteur

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar redactie@snowplaza.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.