Skip to navigation Skip to main content

Toerskiën in Les Portes du Soleil III: Châtel

Gisteren kon je lezen hoe ik de Refuge des Tinderets in een verlaten dal boven Abondance bereikte. Een overnachting in deze berghut op een hoogte van 1491 meter maakte mijn kennismaking met toerskiën alleen maar intenser. Back to basics. Geen stroom, geen warm water en slapen in een chaletje met tal van stapelbedden op een rij. Een onvergetelijke ervaring! Net als de heerlijke afdaling door de tiefsneeuw die er de volgende ochtend op ons te wachten lag. Mijn kennismaking met toerskiën smaakte beslist naar meer.

Kaasfondue bij kaarslicht

Wanneer ik Refuge des Tinderets binnenstap, slaat de euforie van de toer om in vertwijfeling. Ik stink, heb honger en behoefte aan privacy. Al snel leg ik me neer bij de situatie en besef ik me hoe bijzonder dit eigenlijk is. De houtkachel zorgt voor een aangename temperatuur en de kaarsen op tafel zorgen voor het enige licht. Met sloffen aan mijn voeten begin ik bij te komen van de slopende tocht. Wanneer de wijn en de kaasfondue op tafel komen is het ijs helemaal gebroken. In een mix van Frans en Engels beleef ik samen met mijn reisgenoot, de gids en de gastvrouw een gezellige avond.

Aanrader voor iedere bergliefhebber

Na een koude, maar heerlijke nacht neem ik afscheid van deze bijzondere plek. Ik kan een dergelijke ervaring aan iedereen aanraden! Je voelt je één met de bergen en je geniet van de eenvoud. Het weer is inmiddels een beetje opgeknapt en we besluiten om nog twee uur verder omhoog te toeren. De spieren zijn duidelijk nog vermoeid van gisteren, maar het vooruitzicht van een afdaling door een volledig ongespoord dal doet mij doorzetten. Nabij de Pointe d'Entre Deux Pertuis gaan de vellen onder de ski’s vandaan en is het tijd voor de ultieme beloning.

Hemelse afdaling door de tiefsneeuw

De hemelse afdaling door de verse sneeuw maakt duidelijk waar toerskiën om draait. Je komt op plekken waar je anders nooit zou kunnen komen. De verse sneeuw vliegt ons om de oren en de poeder reikt tot de knieën. Met brandende bovenbenen bereik ik het Lac des Plagnes waar de taxi richting Châtel op ons wacht. Vanmiddag even niet toerskiën! Eerst is het tijd voor een welverdiende én broodnodige douche in kamer 12 van Hotel Fleur de Neige.

Off-piste skiën rond Châtel

De volgende dag kunnen de stijgvellen achterblijven in het hotel. Vandaag maken we gewoon gebruik van de liften om de off-piste mogelijkheden rond Châtel te ontdekken. We beginnen in het gebied van Super-Châtel met een brede afdaling onder de Morclan stoeltjeslift. Hier weet ik nog prima beneden te komen, maar wanneer onze gids tussen de bomen duikt staat het huilen mij nader dan het lachen. Overal bomen en struiken en zie jezelf daar maar een weg tussendoor te vinden. Dat draaien en keren op de vierkante meter is duidelijk een stap te ver voor mij. In de middag maken we nog enkele fijne off-piste afdalingen op de flanken van de Tête du Linga.

Prettige eerste kennismaking

Vier dagen toerskiën rond Les Gets, Morzine en Châtel in Les Portes du Soleil is mij ontzettend goed bevallen. Ik ben een echte duursporter en houd ervan om actief bezig te zijn in de bergen. Het leveren van een inspanning in een uitgestorven omgeving, met als beloning een prachtig uitzicht en een heerlijke afdaling is super! Ook het overnachten in een primitieve berghut kan ik iedereen aanraden. Een slopende, maar onvergetelijke kennismaking met toerskiën!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.