Skip to navigation Skip to main content

Top 10 populairste wintersport souvenirs

7434 - Top 10 populairste wintersport souvenirs (1)

‘En je neemt toch wel een souvenir mee van je wintersport?’ Deze vraag krijgen we maar al te vaak te horen wanneer we vertrekken naar de Alpen. Tegen het einde van de vakantie duiken we nog even een souvenirshop in om een aandenken te scoren. Maar al te vaak valt de keuze op iets clichés als een koeienbel of een knuffel. Ook lokale producten als kaas en worst worden veelvuldig aangeschaft. In dit weblog de 10 meest populaire wintersport souvenirs.

#1. Chocolade

Met chocolade uit de Alpen zijn de meeste thuisblijvers vaak maar al te blij. De Mozartkugeln zijn wereldberoemd en niet te versmaden. In Zwitserland valt de keuze geregeld op Toblerone dat als logo de Matterhorn heeft. Vergeten een souvenir te kopen? Je kunt (na thuiskomst) altijd nog snel een reep Milka chocolade kopen ;).

7434 -  (4)

#2. Koeienbel

Je hebt ze in alle mogelijke formaten en vormen, koeienbellen. Voor aan je sleutelbos, voor aan de muur of… voor in een stoffige doos op zolder. Een souvenir die het Alpengevoel meer uitstraalt dan een koeienbel is bijna niet te vinden.

#3. Alcohol

In de Alpen zijn ze niet vies van een borreltje. Na het eten komt er vaak één of andere kruidige drank op tafel die je keel in brand doet staan. Het aanbod van alcoholische drankjes is enorm. Schnapps, strohrum, génépy en wijn is leuk om weg te geven of om zelf mee te nemen naar Nederland! De lekkerste alcoholische versnaperingen op wintersport >

7434 -  (5)

#4. Koelkastmagneet

Veel souvenirs hebben een hoog cliché gehalte, en de koelkastmagneet is er daar een van. Ze zijn er met logo’s, dieren, berglandschappen en in tal van andere uitvoeringen. Maar zelden belanden ze ook daadwerkelijk pontificaal op de koelkast. Uit dank en plichtsbesef komen ze eerder op een donker plekje in de schuur of hobbykamer.

#5. Speldje, sticker of embleem

Wie uit wil dragen waar hij of zij allemaal op wintersport is geweest koopt een speldje, sticker of embleem voor op een kledingstuk. Wie met talloze logos van wintersportbestemmingen de skilift in stapt trekt zeker bekijks. Zeker als er exotische bestemmingen als Whistler, Aspen of Beaver Creek Village tussen zitten.

#6. Worst en kaas

Wie houdt er niet van Abondance, Emmentaler of Gruyère kaas? Om nog maar te zwijgen over de heerlijke worst en spek die uit de Alpen afkomstig is. Pak de lokale specialiteiten alleen wel goed in, want anders ruikt al je bagage naar kaas of vleeswaren. En die souvenir is een stuk minder fijn.

7434 -  (6)

#7. Mok

Die heerlijke ‘heisse choco’ uit het bergrestaurant lust je ook best thuis! En waaruit smaakt die nou lekkerder dan een heuse mok uit de Alpen? Compleet met foute bergillustratie, logo van je favoriete skigebied of een schattig Alpendiertje.

#8. Knuffel

Een souvenir meenemen voor de kinderen of je vriendin? Grote kans dat de keuze valt op een knuffel. Frankrijk heeft de bergmarmot, Zwitserland de Sint Bernard en knuffelbare koeien zijn vrijwel overal in de Alpen te koop. Ook is de mascotte van het skigebied vaak te verkrijgen in een pluche variant.

7434 -  (7)

#9. Sneeuwbol

Vaak komen ze rond kerst allemaal weer tevoorschijn. Van die transparante bollen met daarin een landschap of een situatie waarin sneeuw valt als je de bol door elkaar schudt. Wil je echt indruk maken op de thuisblijvers kies dan voor een sneeuwbol met muziek, bewegende delen of interne verlichting!

#10. Sleutelhanger

Net als nummer #5 in deze lijst, is de sleutelhanger een tikje cliché, alleen heb je hier vaak wel nog wat aan! Een sleutelhanger komt regelmatig van pas. Hang er bijvoorbeeld de sleutels van de skibox of je bagage aan vast!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.