Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zonniger en zachter

Gisteren trok en een koude storing over de Alpen en ook vandaag hebben we daar plaatselijk nog mee te maken. Zo'n koude storing zorgt voor bewolking en sneeuwval. Dit weersysteem trekt vandaag via het noordwesten van Italië en de Franse Alpen weg. In Oostenrijk schijnt de zon al op veel plaatsen en dit zonnige weer breidt zich uit. De komende dagen heeft de zon het voor het zeggen, waardoor het nulgradenniveau oploopt rond de 1500 meter.

Sneeuw in het westen

Het is nog bewolkt in het noordwesten van Italië en in de Franse Alpen. Uit de bewolking sneeuwt het en tot en met morgenochtend valt er plaatselijk nog wel 20cm. De sneeuwval richt zich vooral op de hoek bij Sestrière, in het noordwesten van Italië, maar ook in de Franse Alpen kan nog wel wat sneeuw vallen. Wat dat betreft zijn er flinke verschillen in het Alpengebied, want in Oostenrijk blijft het vandaag al droog, met steeds meer zon. Ook in de Dolomieten is het droog en zonnig.

De zon wint

Morgen valt er nog een laatste vlok sneeuw in het westen van de Alpen, maar ook daar wordt het snel droog en breekt de zon door. Dan is het vrijwel overal in het bergmassief zonnig en misschien al een beetje lenteachtig. Zeker in de dalen loopt het kwik flink op. Omdat het weer heel rustig is kan er in de dalen wel nevel of laaghangende bewolking voorkomen, zeker in de ochtend.

Lenteweer

Vrijdag en in het weekeinde is het lenteachtig. Pas boven de 2000m vriest het een keer en in het dal wordt het lokaal 15 graden. Er is volop zon, dus wat weer betreft is het genieten. Maar houdt er wel rekening mee dat de sneeuw in de loop van de dag in de lager gelegen gebieden papperig wordt. Dit soort omstandigheden zijn typisch iets voor half maart.

Handige weerlinks

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.