Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: wisselvallig winterweer

Het weerbeeld is zeer wisselend in de Alpen. Niet alleen in tijd, maar vooral ook in plaats. Tot en met vrijdag zijn er meer gebieden waar het droog is, in de loop van het weekeinde gaat het flink sneeuwen en in de diepste dalen ook regenen. Op de weg van en naar de Alpen zijn de weersomstandigheden verre van optimaal, hoewel de kans op winterse toestanden op de snelwegen door Frankrijk en Duitsland niet heel groot is. Hier valt wel (veel) regen.

Sneeuwval in Oostenrijk

Woensdag sneeuwt het vooral nog in Oostenrijk, met een sneeuwgrens tussen 400 en 700m. Op andere plaatsen klaart het af en toe op, met dus ook wat zon, maar in de loop van de dag kunnen er wel enkele sneeuwbuien ontstaan. Aan de zuidflank van de Alpen maakt neerslag minder kans en ziet het er vaak vriendelijker uit. Rond 1500m hoogte liggen de temperaturen op -5 graden, in de Dolomieten is het iets minder koud.

Donderdag en vrijdag: zon in het oosten, sneeuw in het westen

Het blijft donderdag en vrijdag op veel plaatsen droog. Vooral in Oostenrijk en in Italië schijnt de zon geregeld, net als in Beieren. Maar in Zwitserland komt meer bewolking voor. En de kans op sneeuw is ook groter. De Franse Alpen gaan mee met Zwitserland. Daarbij sneeuwt het vaak tot in het dal, maar vrijdag kan er onder 400-800m ook wel regen vallen. Zaterdag wordt de invloed van depressies groter van het westen uit. In Frankrijk, Zwitserland en het noordwesten van Italië valt al snel sneeuw en onder de 600-900m ook regen. Zondag ligt de sneeuwgrens tegen de 1000m en is het ook in Oostenrijk niet meer droog.

Weekend reisweer

Het zal in het weekeinde best druk worden op de snelwegen van en naar de Alpen. En het weer ziet er niet best uit. In de Alpen zelf valt regen onder de 600-900m en daarboven sneeuwt het. Vooral vanuit de hogere skidorpen kan het wel eens lastig zijn het dal te bereiken. In Oostenrijk is het waarschijnlijk nog droog en wordt het weer pas onderweg vervelend. In Duitsland en op de Franse snelwegen valt geregeld regen. Winterse toestanden zien we daar waarschijnlijk niet, maar de regen en het hoge verkeersaanbod kunnen toch voor vertragingen zorgen.

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.