Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: sneeuw en ijzige kou

De komende dagen valt er nog geregeld verse sneeuw in de Alpen. In de loop van het weekeinde wordt het droog en is het echt koud! Op 1500m is het vaak -10 graden; strenge vorst dus. De overgang in het weekeinde, kan het reisverkeer nog wel de nodige parten spelen. Hou de berichten daarover goed in de gaten. De eerstkomende dagen is het wisselvallig in de Alpen. Er vallen sneeuwbuien, onder de 300-700m kan soms ook nog regen vallen. Aan de zuidflank van het Alpenmassief is het een heel stuk droger, met meer ruimte voor de zon.

Nordstau in de Alpen

Dat geldt voor de woensdag, want donderdag is de kans op sneeuw in de Dolomieten juist wat groter. Vrijdag is het niet helemaal droog, maar echt een enorme sneeuwdump staat er niet op het programma. Laat op vrijdag komt er wat “Nordstau” op gang en dat betekent dus meer sneeuw in het noorden van Zwitserland en Oostenrijk en in het zuiden van Duitsland.

Houd rekening met extra reistijd

Zaterdag is er nog altijd sprake van “Nordstau”. Onderweg naar de Zwitserse Alpen en die van Oostenrijk kan een enkele sneeuwbui vallen, maar meestal is het op de Duitse autobahn toch redelijk te doen. Er zijn ook opklaringen. De Elzas, de Vogezen en de Jura zijn gevoelig voor wat sneeuw, maar de tolroute aan de westrand ervan, richting de Franse Alpen houdt het waarschijnlijk wel redelijk droog. Het gaat hem echter om het laatste stukje (en voor de Italiëgangers om de tocht door de Alpen). Het is inmiddels zo koud geworden dat de sneeuw ook tot in de diepste dalen valt en dat kan de wegen wit en glad maken. Houd er dus rekening mee dat die laatste 100-200km wel eens een flinke tijd langer kunnen duren en dat de wegen glad kunnen zijn.

Neerslag op zaterdag

Zeer koude temperaturen

In de loop van het weekeinde stijgt de luchtdruk en wordt het steeds vaker droog. De zon breekt flink door en tegelijkertijd is het echt koud. Op 1500m hoogte vriest het overdag misschien wel streng, met temperaturen van -10 graden. Ga je dit weekeinde op pad, neem dan voldoende thermokleding mee. Gelukkig levert de kou en de verse sneeuw die er nog valt waarschijnlijk prima pisteomstandigheden op en de zon maakt ook heel veel van de kou goed!

14-daagse weersverwachting St. Anton

Arabba - Bec de Roces

Zauchensee

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.