Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Zonnige en zachte kerstdagen

Het is somber gesteld met de sneeuwcondities in de Alpen. Op veel lagere pistes is het helemaal groen, of ligt er alleen kunstsneeuw. Pas ruim boven de 2000 meter zien we een tamelijk dun laagje, helaas maar 10 tot 30 cm in heel veel skigebieden. Het weer blijft vandaag, morgen en tijdens de kerstdagen eerder lenteachtig dan winters. De zon schijnt vaak flink, van sneeuwval is voorlopig geen sprake. Het is nu al zacht en de komende dagen pakt de maximumtemperatuur in veel gebieden alleen nog maar hoger uit.

Zonneschijn en zacht

Een hogedrukgebied blijft het weerbeeld in de Alpenregio bepalen. Vandaag schijnt overal de zon flink, in sommige dalen kan het nog wel licht nevelig zijn. In de middag is dat ook bijna overal wel verdwenen. De temperatuur stijgt naar 10 graden in het laagland, de vorstgrens ligt veelal boven de 2000 meter. De luchtvochtigheid is vaak laag en dat doet de sneeuw ook niet veel goed. Anderzijds werken de sneeuwkanonnnen, dankzij de zeer droge lucht, ook redelijk ondanks temperaturen boven nul.

Satellietfoto van woensdagochtend. Veel zon in de Alpenlanden, maar het is ook zacht.

Temperatuur loopt nog hoger op

Donderdag en tijdens de kerstdagen blijft het zacht en overwegend zonnig weer. In de ochtenduren kan er wel nevel of hochnebel in sommige dalen voorkomen. Over het algemeen lost dat echter vrij vlot op, de luchtvochtigheid blijft laag. Er wordt nog wat zachtere lucht naar het alpengebied aangevoerd, waardoor de vorstgrens overdag rond 2500 meter komt te liggen. Tijdens de kerstdagen is het zelfs 8 of 9 graden op 1500 meter.

Benieuwd of er sneeuw valt in jouw skigebied? Blijf op de hoogte dankzij het Snowalert >>

De sneeuwkanonnen doen hard hun best, zoals hier in Lungau.

Sneeuwval blijft ver weg

Na de kerstdagen komt er nog geen verandering in de weersituatie. Het hogedrukgebied blijft hardnekkig liggen en de lucht blijft zacht. Rond de jaarwisseling is er pas iets van een verandering op de weerkaarten te zien. De hogedrukinvloed neemt iets af en een storing bereikt op nieuwjaarsdag mogelijk net de Franse en Zwitserse Alpen. Er valt dan echter niet meer dan 5 tot 10 cm, als de sneeuw al daadwerkelijk komt. Nog even afwachten dus.

Verwachting voor Val Thorens.

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.