Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zacht en veelal droog

Door: Diana Woei. Op veel plaatsen in Europa was het de afgelopen dagen zeer zacht. Ook in de Alpen is dat het geval geweest. Gisteren was het uitzonderlijk zacht. Deze week blijft de aanvoer vanuit het westen tot zuidwesten, maar het wordt geleidelijk iets minder mild. Het nulgradenniveau schommelt de komende dagen tussen de 1500 en 2000 meter. Vrijdag is het tijdelijk iets kouder en vriest het overdag rond de 1000 meter op sommige plaatsen. Het blijft wel veelal droog, alleen vandaag valt er in de Franse en Zwitserse bergen aan de noordwestkant 1 tot 5 cm sneeuw.

Helaas weinig verse sneeuw

Met de sneeuwcondities is het op veel plaatsen beneden de 2000 meter slecht gesteld. De komende dagen komt daar weinig verandering in. Alleen vandaag sneeuwt het veelal licht tot matig in bijvoorbeeld Les Portes du Soleil aan de noordwestzijde van de Franse Alpen. Ook in het Berner Oberland komt er een dun laagje sneeuw bij. De rest van de week blijft een hogedrukgebied het weer bepalen en is het veelal droog met geregeld zon.

Kerstdagen in de Alpen

Op de eerste kerstdag zijn er in het noorden wolkenvelden met mogelijk lichte neerslag. Op 1500 meter ligt het kwik in de middag veelal tussen de 4 en 7 graden boven nul. De tweede kerstdag schijnt de zon volop en wordt het een tikkeltje zachter met in de middag op 1500 meter 5 tot 9 graden.

Hoop voor oud en nieuw

In de week van oud en nieuw wordt het iets wisselvalliger en minder zacht. Op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag trekt een storing met veel wolken en neerslag over de Alpen, vooral de Franse en Zwitserse kant krijgen boven de 1500 meter een verse laag sneeuw van 10 cm.

Een melding krijgen van de sneeuwval in jouw skigebied? Meld je aan voor de Snowalert >

De pistes in Hochsölden zijn open, maar daar is ook alles mee gezegd

Zillertal Arena, Rosenalm

Geen spoortje van de sneeuw in Garmisch-Partenkirchen

Winter Female Author 1

Over Gastredacteur

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar redactie@snowplaza.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.