Skip to navigation Skip to main content

Last Christmas: de ideale kerstvakantie

6793 - Last Christmas: de ideale kerstvakantie (1)

Droom je ook wel eens van een ideale Kerst? Omringd door louter vrienden met wie je 100% op één lijn zit. Geen ongemakkelijk gedoe over wie naast wie moet zitten, geen zware discussies over nog zwaardere onderwerpen. Vrede op aarde! Ooit riep ik dat ik met kerst op wintersport zou gaan als mijn ouders niet meer zouden leven. Inmiddels zijn die al een paar jaar dood, maar het is er nog niet van gekomen om de feestdagen in de bergen door te brengen.

Ideaalbeeld van kerst

Ondertussen wordt dit ideaalbeeld steeds sterker, mede gevoed door clips en advertenties die ons de ideale wereld voorschotelen. Kerst als ‘the most wonderful time of the year’. Kwijlend van plaatsvervangend geluk kijk ik ieder jaar weer naar de Wham-clip ‘Last Christmas’. Opgenomen in het Zwitserse Saas-Fee, inderdaad een plaats waar je je graag laat verwennen tijdens de kerst. Omdat ik weet hoe Saas eruit ziet in de winter, slaan mijn hersentjes bij het zien van de clip direct op hol.

Zie je het voor je?

Met de kabelbaan omhoog, lekker door een dik pak sneeuw naar je (uiteraard vrijstaande) chalet en dan… die lange tafel met gelijkgestemde vrienden, een heerlijk diner op tafel waarvoor je uiteraard gezamenlijk in de keuken hebt gestaan. Wanneer de stemming het hoogtepunt bereikt, stap je samen met je geliefde even naar buiten en dan… begint het te sneeuwen! Tranen van geluk stromen over je wangen. (Sorry, ik liet me even gaan.)

De praktijk is anders

Nu weer met beide benen op de grond. Zou er nou ooit iemand zijn - behalve George Michael dan - die dit ideaalbeeld enigszins heeft benaderd? Ik geloof er geen snars van. Anne heeft geen tijd, want die heeft tijdens de kerstdagen haar handen vol aan haar gescheiden ouders, die weer een nieuwe relatie zijn begonnen van wie de partners ook weer kinderen hebben etc. Jan wil wel, maar zijn vrouw heeft absoluut geen zin in kou. Ze wil liever naar de Canarische eilanden. En Fer, tja Fer. Die heeft drie kinderen die hem al op alle dagen hebben uitgenodigd. Michel dan? Helaas, die verloor afgelopen zomer zijn baan en heeft geen geld.

Volgend jaar misschien…

Oké, geen probleem. Gaan we gewoon met ons eigen gezin op zoek naar een geschikte accommodatie. Ik herhaal mijn eigen woorden nog een keer wanneer ik achter de pc kruip om iets te zoeken. Na een uurtje wisselen van de ene zoekmachine naar de andere, geef ik het op: de meest aantrekkelijke accommodaties zijn al lang volgeboekt en wat nog over is kost een fortuin. Mijn ideale kerstdiner is weer een jaar uitgesteld.

Hoe ziet jouw ideale kerst eruit?

Profielfoto Kees

Over Kees

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.