Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: kleine winterlichtpuntjes

6769 - Alpenweer: kleine winterlichtpuntjes (1)

Het wil vooralsnog niet vlotten met de winter in de Alpen. Mogelijk valt er woensdag wat sneeuw en anders moeten we minimaal wachten op het weekeinde. Resten nog twee vragen; valt de sneeuw wel overal en haalt de sneeuw het tot in het dal? Kleine lichtpuntjes in deze spannende weken tot aan de kerstvakantie. En hoewel de situatie in veel skigebieden al beter is dan vorig jaar rond deze tijd, zou een flink pak sneeuw op korte termijn wel heel welkom zijn voor alle wintersporters die vanaf 19 december naar de Alpen vertrekken voor de kerstvakantie.

Veel zon

Vandaag en ook morgen schijnt de zon in de Alpen. In de dalen komen wel nevelvelden voor, met een bovengrens rond de 800 meter. In het dal kan het dus best somber zijn, maar op de berg is het heel vriendelijk. Daarbij is het zacht; zelfs op 2000m liggen de temperaturen boven nul. Op veel hogere pistes kan al wel prima geskied worden, maar meestal komt daar nog een hoop kunstsneeuw aan te pas. Dalafdalingen hebben het nog heel moeilijk, of zijn gesloten.

Alleen de piste is wit in Kitzbühel

Woensdag wat sneeuw

In het midden van de week wordt het even wat kouder. Woensdag is er aan de noordflank van de Alpen meer bewolking en er kan dan wat sneeuw vallen. Maar het is niet koud genoeg om de sneeuw tot in het dal te laten vallen. De sneeuwgrens ligt net iets boven de 1000 meter. Het wordt ook geen stevig pak en aan de zuidflank van de Alpen blijft het zo goed als droog. Ook in de Franse Alpen valt amper wat.

Zaterdag wat meer sneeuw?

Weekeinde weer wat sneeuw

Donderdag en vrijdag blijft het droog, wordt het weer wat zachter en schijnt de zon geregeld. In het weekeinde daalt de luchtdruk weer en neemt de kans op sneeuw toe. Er staat nu sneeuw gepland voor zaterdag. Dat kan uiteraard nog best een paar dagdelen verschuiven. Daarbij is de lucht koud en valt er mogelijk sneeuw tot in het dal. Een precieze planning is op deze termijn nog heel lastig, maar het biedt in elk geval weer wat perspectief voor de sneeuwliefhebber.

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.