Skip to navigation Skip to main content

Live: perfecte omstandigheden in Sölden

Ski's onder klikken en voorzichtig wegglijden. Ietwat onwennig de bochten insturen. De eerste afdaling na maanden: het is altijd weer een magisch moment en zo fijn! Gisteren heb ik "mijn skiseizoen" geopend in Sölden. Veel mooier had het niet kunnen beginnen. Knalblauwe lucht, knisperende sneeuw en een aangename temperatuur. De omstandigheden in Sölden zijn op dit moment optimaal. Herfstskiën op de gletsjer is de perfecte opwarmer voor de winter. En hopelijk wordt die net zo mooi als de afgelopen 2 dagen hier, wat was het genieten!

79 cm sneeuw, 10 liften en 33 km pistes geopend

Nadat ik donderdagavond de nieuwe James Bond film 'Spectre' heb bekeken in Innsbruck, is het vrijdag tijd om af te reizen naar het skigebied dat één van de decors vormde in de film: Sölden. Het belooft een prachtige dag te worden. Op donderdag is er nog een klein laagje verse sneeuw gevallen en vanaf nu gaat de zon weer schijnen. Hoeveel geluk kun je hebben tijdens de eerste skitrip van dit seizoen? Alle 10 liften op de Rettenbach- en Tiefenbachgletscher zijn geopend en er is ruim 30 km piste geprepareerd. Er ligt op dit moment 79 cm sneeuw op de gletsjers. Niet gek voor eind oktober!

Op grote hoogte is het al echter winter in Sölden

Pulversneeuw en droge lucht

Vorig weekend keek ik al verlekkerd naar de beelden van de Worldcup skiën in Sölden. Niet altijd vindt deze opening van het Worldcupseizoen plaats onder zulke prachtige omstandigheden. En hoewel de temperatuur de afgelopen week is opgelopen, heeft de sneeuw daar absoluut niet onder te lijden gehad. De lucht is droog en de sneeuw is 'pulver', oftewel krakend en lekker zacht. Met een big smile op m'n gezicht geniet ik van mijn eerste afdaling van het seizoen. Het is eigenlijk best warm, maar door de droge lucht blijft de sneeuw prima.

Heerlijke 'pulver' sneeuw op de Tiefenbachgletscher

Veel blauwer kan een lucht niet worden

De drukte op zaterdag valt mee

Ook vandaag - zaterdag - zijn er weer droomcondities op de gletsjers van Sölden. De zon schijnt wederom uitbundig en de pistes liggen er weer top bij. Doordat er vandaag meer wind staat, is het iets frisser, maar dat mag de pret niet drukken. En hoewel het een weekenddag is, valt de drukte op de pistes mee. Dat heb ik wel eens anders meegemaakt op een Oostenrijkse gletsjer in de herfst. De wachtrijen zijn niet echt lang en meestal is er ruimte genoeg om heerlijk te carven op de brede 'Autobahnen' van de Tiefenbachgletscher. Vooral vanochtend vroeg, op de vlak geprepareerde pistes van de Rettenbachgletscher - en tijdens lunchtijd - was het heerlijk skiën.

Genieten met hoofdletters op het terras vandaag

Voldoende ruimte op de pistes op zaterdag

Voorlopig mooi weer

De komende dagen blijft het mooi weer in Sölden met milde temperaturen. De sneeuw op de gletsjers zal hier waarschijnlijk niet enorm onder lijden, maar voor de opening van het winterskigebied is het wel van belang dat het weer kouder gaat worden en er wat neerslag komt. De planning is dat het winterskigebied van Sölden over 2 weken open gaat. Rondom de Gaislachkogel is het al behoorlijk wit, maar op de Giggijoch is het nog aardig groen. Maar het weer kan natuurlijk, net als een paar weken geleden, ineens omslaan in winter. Ik hoop het, en tot die tijd is het heerlijk genieten in de gletsjer skigebieden.

Zin gekregen in een weekend herfstskiën in Sölden? Bekijk hier de aanbiedingen: 2 nachten incl. 2-daagse skipas v.a. € 212,- >

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.