Skip to navigation Skip to main content

Warm blijven op wintersport met sneeuw, wind en/of vrieskou

Warm blijven in de sneeuw en kou op wintersport
© Spalder Media Group

Tijdens de wintersport geeft de thermometer vaak veel lagere temperaturen aan dan thuis en dan wil je natuurlijk wel lekker warm blijven. Als het kwik ver onder het vriespunt duikt, de sneeuw met bakken uit de hemel komt en er ook nog eens een koude gure wind staat, mag dat de skidag niet verpesten. Hoe je niet de hele dag klappertandend doorbrengt? Met een aantal simpele tips zorg je ervoor dat je lekker warm blijft op wintersport bij sneeuw, wind en/of vrieskou. In dit blog geven we er tien.

Skiën als het koud is, waait of sneeuwt: doen!

Deze ochtend ben je niet wakker geworden van de wekker, maar van extreem koude lucht uit het raam op je slaapkamer. Je hoeft het weerbericht er niet bij te pakken om te weten dat het een koude dag wordt. Een snelle blik laat zien dat het in het dorp al -12 °C is en op de berg -23 °C. De wind maakt de gevoelstemperatuur nog lager en je rilt al bij het idee. Bovendien hangt er sneeuw in de lucht. Ga je gewoon de piste op? Natuurlijk! Sneeuw, wind en vrieskou zijn geen reden om onder de wol te blijven. Het vergt alleen wat aanpassingen. Trek de juiste kleding aan en pauzeer wat vaker. Met onderstaande tips blijf je ook warm in de sneeuw en kou!

1. Draag verschillende laagjes

Eigenlijk geldt dit voor elke wintersportdag. Of het nu extreem koud is of juist lente-achtig. Kleed jezelf volgens het 3-lagen-systeem. Eerst warm thermo-ondergoed, daarna een isolerende laag (fleece of dons) en daarna een jas en broek. Fleece en (merino)wol zijn op dit soort dagen materialen waar je echt iets aan hebt. Neem voor de zekerheid een rugzak mee, dan kun je iets uittrekken als het toch te warm is.

Laagjes tegen de kou op de piste

2. Zoek de zon op en blijf laag

Is het koud, maar schijnt de zon? Probeer hellingen in de schaduw te vermijden en kies voor pistes in de zon. Over het algemeen geldt ‘hoe hoger, hoe kouder’. Ben je in een skigebied dat hoger dan 3500 meter reikt, zoals Saas-Fee? Zoek op dit soort dagen niet de hoogte op en kies voor de lagergelegen pistes. Onder de boomgrens, op pistes tussen de bomen, ben je veel meer beschut. 

3. Goggles in plaats van een zonnebril

Laat die zonnebril lekker in je rugzak zitten vandaag. Zelfs als de zon wel schijnt! Als je lekker warm wilt blijven tijdens het skiën, kun je beter goggles opzetten. Je ogen zijn beter beschermd en er kan geen nare koude wind tussen de bril en je gezicht komen.

Goggles tegen de kou

4. Eet en drink genoeg

Door de kou verbrand je nog meer energie. Die energie vul je weer aan door voldoende te eten en drinken. In dit soort situaties heeft je lichaam nog meer vocht en brandstof nodig. Die schnitzel kun je vandaag zonder schaamte bestellen! 😉

Pauzeren in een berghut met kou en sneeuw om warm te worden
© Spalder Media Group

6. Mijd sleepliften en stoeltjesliften zonder weerkap

Vijf, tien of nog meer minuten stilzitten als het zo koud is, is geen pretje. Mijd op dit soort dagen sleepliften en stoeltjesliften zonder weerkap. Stippel de route zo uit dat je of lekker beschut in de gondel zit, of in een stoeltjeslift met kap die je beschermt tegen de kou en sneeuw. De luxe van verwarmde stoeltjes is tijdens dit soort dagen helemaal ideaal!

7. Bescherm je gezicht

Als het koud is of hard sneeuwt, is een buff of gezichtsmasker een absolute must. Voorkom bevriezing van je neus of oren en houd alles lekker warm. Is je helm niet warm genoeg? Dan kun je er ook een speciale wintersport bivakmuts onder dragen. Blijven je wangen ook lekker warm. Vergeet als het zo koud is geen zonnebrand op je gezicht te smeren. Zeker als ook de zon die dag schijnt. Belangrijk is wel dat je een zonnebrand kiest die geschikt is voor de wintersport. Normale zonnebrand bevat vaak water en dat wil je niet op dit soort dagen. Check ook even hoe het zit met je make-up remover en dagcrème!  

Koud in de skilift

8. Blijf bewegen

Of je nu met de kinderen buiten bent, op de skibus wacht of op je skiclubje op de piste: blijf bewegen. Klik uit je ski’s om een paar sprongen te maken, hups van je ene op je andere been, beweeg je vingers, zwaai met je armen en til je knieën een voor een omhoog. Je zult zien dat je het snel weer warm krijgt!   

9. Verwarmingselementen

Ben jij een echte koukleum en heb je het ondanks alle laagjes toch nog koud? Er bestaan ook speciale verwarmingselementen die je op koude dagen in je handschoenen, skischoenen of onder je kleding kunt plaatsen.

10. Warme handen

De laatste tip om warm te blijven tijdens het skiën of snowboarden is ervoor te zorgen dat je handen warm blijven. Tegenwoordig zijn er zelfs verwarmde handschoenen te koop! Plaats handenwarmers in je handschoenen en blijf je vingers goed bewegen als je merkt dat je handen toch koud worden.

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.