Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: meer dan een halve meter sneeuw!

6403 - Alpenweer: meer dan een halve meter sneeuw! (1)

Lagedrukgebieden zorgen de komende week voor sneeuw en van tijd tot tijd veel wind. Deze wintersportweek verloopt zeer onstuimig waarbij er op de hoge pistes een dik pak verse sneeuw gaat vallen. Voor een groot deel van het Alpengebied wordt een laag van 50 tot 80 cm sneeuw verwacht. In de zuidelijke Alpen is het rustiger en veel vaker droog. Vandaag is het bewolkt en zijn er perioden met sneeuw en regen in de Alpen. De sneeuwvalgrens ligt eerst iets boven de 1500 meter maar daalt vanavond tot ruim onder de 1000 meter. Er valt zo'n 20 tot 40 cm sneeuw boven de 2000 meter. In de Franse Alpen blijft het grotendeels droog.

Ook storm in de Alpen!

De wind waait stevig, in Oostenrijk en Beieren storm het vanmiddag op de hoge pistes. Morgen wordt de wind nog sterker. Een groot deel van de dag staat er in de bergen een westerstorm met boven de 2500 meter hoogte windstoten van 100 tot soms zelfs 150 km/uur. Ik neem aan dat de meeste skigebieden dicht zullen zijn. In Zuid-Tirol en de Dolomieten is de wind rustiger. De Franse Alpen, Piemonte en Aosta hebben wel stormwinden. De harde wind gaat eerst samen met vrijwel droog weer. Later op de dag begint het weer te sneeuwen en daalt de sneeuwvalgrens tot in de dalen. Er kan zo'n 10 tot 20 cm sneeuw vallen, opnieuw voornamelijk aan de noordflanken.

Nog meer sneeuw in aantocht

Woensdag en donderdag blijft het wisselvallig weer. Wel is de wind woensdag minder heftig, maar nog steeds behoorlijk sterk, en neemt de sneeuwval af. Donderdag gaat het opnieuw harder sneeuwen en ook weer af en toe flink te waaien. De sneeuwvalgrens stijgt donderdag tot rond de 1000 meter hoogte. Daarboven valt een fraai pak sneeuw van tientallen centimeters dikte. In de Franse Alpen en Italië blijft het woensdag en donderdag droog met van tijd tot tijd zon. De wind waait hoger in de bergen af en toe stevig, maar ik neem aan dat een deel van de liften toch open kan zijn. Vrijdag en het Paasweekend stroomt koude lucht de bergen binnen. Sneeuwval blijft zich richting op de noordelijke Alpen, maar ook in het noordoosten van Italië gaat het sneeuwen. De Franse Alpen blijven nagenoeg droog.

Klik hier voor de sneeuwhoogtes in de Alpen >>

14-daagse weersverwachting Ischgl

Webcam Sölden-Hochsölden

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.