Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: rustige wintersportweek

Het wintersportseizoen vordert nu snel, maar dat wil niet zeggen dat het al een aflopende zaak is. Ben je deze week in de Alpen, dan zit je heel OK. Het is rustig, vaak schijnt de zon en het is nog niet te warm. Alleen woensdag valt er aan de noordflank van de Alpen mogelijk wat regen of sneeuw. Vandaag trekken er vooral over het oostelijk deel van de Alpen nog wolkenvelden. Die zien we dus met name in de Dolomieten in Italië en in Karinthië in Oostenrijk. Neerslag valt er niet. In het westen schijnt de zon flink en trekken er nog wat sluierwolken over. Ook hier is van neerslag geen sprake. De temperatuur loopt in Frankrijk behoorlijk op; op 1500m hoogte kan het makkelijk 7 graden worden. In Oostenrijk is het iets minder warm.

Woensdag wat sneeuw

Morgen schijnt de zon eerst vrijwel overal in de Alpen. In de loop van de dag zien we in Frankrijk en later ook in Zwitserland de bewolking toenemen. Maar neerslag valt er (nog) niet. Gemiddeld over het hele gebied komen de maxima op 1500m hoogte rond 5 graden uit en de verschillen van west naar oost zijn ditmaal niet zo groot. De wolken breiden zich in de avond verder oostwaarts uit en in de nacht neemt de kans op wat lichte neerslag aan de noordflank van de Alpen toe. De meeste neerslag valt in Oostenrijk, waarbij de sneeuwgrens tussen 700 en 1000m ligt. Echt veel zal het overigens niet worden.

Veel zon aan einde van de week

De laatste dagen van de week verlopen weer droog en vrij zonnig. Met de neerslag van woensdag stroomt even wat koudere lucht uit; woensdag vriest het op 1500m en ook donderdag is het op veel plaatsen rond het vriespunt. In Frankrijk liggen de temperaturen iets hoger. Laat op vrijdag neemt in het westen van de Alpen de kans op neerslag weer iets toe en in het wekeinde zou het wel eens wisselvallig kunnen worden, met sneeuwval van betekenis.

Klik hier voor de sneeuwhoogtes in de Alpen >>

14-daagse weersverwachting Fiss

Prachtige omstandigheden in Tignes

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.