Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: volgende week een meter verse sneeuw?

Vandaag is het schitterend weer in het Alpengebied. Geniet ervan, want vrijdag trekt de hemel in een deel van de Alpen weer dicht en gaat het vanuit het westen sneeuwen. Ook in de nacht naar zaterdag sneeuwt het nog. Momenteel is van deze weersomslag nog niks te merken op de pistes! In delen van Oostenrijk en in het noordoosten van Italië trekken enkele wolkenvelden over de bergen en door de dalen, maar veruit de meeste skigebieden genieten van volop zon. Er staat weinig wind en op 1500m komt de temperatuur slechts lichtjes boven nul. Heerlijk weer! Morgen wordt dat anders.

Sneeuw voor het complete Alpengebied

In Frankrijk en Zwitserland sneeuwt het al bij het ochtendgloren en geleidelijk breiden de wolken en sneeuw zich over het hele Alpengebied uit. Het gaat echter heel langzaam zodat de skigebieden in Oostenrijk, de Duitse Alpen en het Italiaanse Zuid-Tirol wederom een fraaie dag hebben. Elders in Italië en in het Zwitserse Tessin klaart het in de loop van de dag op en kan er ook nog vrij goed geskied worden. De wind blijft overal rustig en de temperaturen zijn prima, op 1500m rond het vriespunt en op 3000m rond -10 graden. In de avond gaat het geleidelijk ook in Oostenrijk en Beieren sneeuwen. Tegen die tijd is er in Isère, de haute Savoie en Savoie zo'n 10 tot 15 cm verse sneeuw gevallen. In Wallis, Berner Oberland en de Ost-Schweiz valt er rond de 10 cm sneeuw bij. Elders is sprake van lichte sneeuwval.

Zaterdag: de reisdag

Zaterdagochtend sneeuwt het nog in de noordelijke regio's van Oostenrijk en in Beieren. Een dik pak valt er niet, maar de sneeuw maakt de wegen uiteraard wel glad. Ik verwacht dat de snelwegen vrij goed begaanbaar blijven, maar extra files zijn toch wel te verwachten in de ochtend. Zwitserland, Italië en Frankrijk hebben zaterdagochtend prima omstandigheden. Zaterdagmiddag wordt het ook in Oostenrijk en Beieren droog. De rit naar Nederland verloopt verder zonder problemen. Ook van Nederland naar de Alpen verwachten we weinig problemen, tenzij je zaterdag dus heel vroeg al in Oostenrijk en de Duitse Alpen wilt zijn.

Volgende week de nodige sneeuw en koude temperaturen in St. Anton am Arlberg

Oh wat liggen de Jungfaujoch en de Aletschgletsjer er mooi bij...

Volgende week sneeuw en kou!

De nieuwe skiweek lijkt behoorlijk wisselvallig uit te pakken. Zondag gaat het vanuit het noordwesten sneeuwen en daarna valt er tot en met vrijdag vrijwel dagelijks in Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland sneeuw. Alleen aan de zuidzijde van de Alpen is het vaker droog en schijnt de zon het meest. In een week tijd kan er zo'n 40 tot 100 cm verse sneeuw vallen. Eerst wordt het wat zachter. De tweede helft van de week wordt door enkele weermodellen berekend dat ijzige kou naar de Alpen stroomt. Op 3000m daalt het kwik dan voor het eerst dit winterseizoen tot rond -20 graden.

Klik hier voor de sneeuwhoogtes in de Alpen >>

Ook het uitzicht vanaf de Zugspitze liegt er niet om

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.