Skip to navigation Skip to main content

Videoweerbericht: hoe wordt de tweede vakantieweek?

De afgelopen week was het Kaiserwetter in Tirol. Aan het begin van de week zagen we nog veel sneeuw in Zwitserland en Italië, maar inmiddels schijnt ook daar de zon. Dit weekeinde keert het zuiden terug van vakantie en trekken veel mensen uit het midden en noorden van het land naar de Alpen. Krijgen zij net zulke fraaie condities? Het weer ziet er in elk geval minder stabiel uit, met zaterdag wat sneeuw in het westen van de Alpen, zondag overwegend zonnig weer en vanaf maandag vaker sneeuw aan de noordflank van het massief.

Laatste dagen voor Zuid-Nederland

Vandaag en vrijdag is het op de meeste plaatsen in de Alpen zonnig en droog. De temperaturen liggen vaak net iets boven nul, tot op een hoogte van 1700m. Maar omdat de lucht zo droog is, heeft de sneeuw er niet veel last van. Overigens, is het ook in het Duits Middelgebergte prima ski-weer. Vrijdag neemt daar wel de bewolking toe en later op de dag ook de kans op regen.

Winterse neerslag op de snelweg

Het lijkt wel een beetje een herhaling van zetten te worden. Verleden week ging het in het weekend sneeuwen in Frankrijk en Zwitserland en ook ditmaal gaat dat gebeuren. In de vroege ochtend van zaterdag regent het van het westen van Duitsland tot in het zuiden van Frankrijk. Reisverkeer heeft over het algemeen regen, maar soms zit er al wat winterse neerslag tussen, zoals op de A61 over de Eifel en de Hunsrück (in Duitsland). In de Franse Alpen gaat de neerslag vanaf ongeveer 1000m hoogte over in sneeuw, dus daar zal het laatste stukje naar de skigebieden niet helemaal zorgeloos verlopen.

Oostenrijk heeft nog een prima skidag

In de middag gaat het ook in Zwitserland sneeuwen, terwijl in Duitsland de neerslag een beetje verpieterd. In Oostenrijk blijft het droog en is het nog een prima skidag. Als laatste kijken we naar Italië, waar we flinke verschillen zien. In het westen gaat het weer flink sneeuwen, terwijl het in de Dolomieten een groot deel van de dag droog blijft. In de nacht naar zondag trekt de sneeuw over Vorarlberg en Tirol naar het zuidoosten. Overdag sneeuwt het nog wat in Oostenrijk en in de Dolomieten in Italië. In het westen van de Alpen breekt de zon juist weer door. Resumerend zal het verkeer vooral in Frankrijk en het westen van Duitsland last hebben van regen of sneeuwval.

Hoe dan ook oponthoud

Mensen die zaterdag als skidag nog meepakken, kunnen in de nacht naar zondag ook met sneeuw te maken krijgen. Op de plaatsen waar geen of weinig neerslag valt, bijvoorbeeld van München naar Oostenrijk zal het hoe dan ook druk zijn. Het verkeersaanbod is groot en het zijn de bekende knooppunten, de Fernpass, de A8 door Zuid-Duitsland en ook de A10 en de A12 in Oostenrijk richting respectievelijk Karinthië en het Inntal, die voor oponthoud kunnen zorgen.

Sneeuwverwachting zaterdag

Wisselvallige tweede vakantieweek

Volgende week is het wisselvallig. Op veel plaatsen schijnt maandag de zon, maar in Zwitserland en Frankrijk kan wel wat sneeuw vallen. Overigens kan het in de dalen regenen, want de sneeuwgrens loopt op tont ongeveer 1200m. Dinsdag sneeuwt het op meer plaatsen en gaat de sneeuwgrens ook weer flink omlaag. Ook later in de week blijft het waarschijnlijk niet droog, maar we zijn nog wat te vroeg om nu al exact te gaan aangeven waar en wanneer er sneeuw valt of de zon schijnt.

Val Thorens

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.