Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Voorjaarsvakantieweer

Vrijdag krijgt Zuid-Nederland als eerste voorjaarsvakantie. Het betekent dat veel landgenoten er voor een wintersportvakantie op uit gaan trekken. Een goed moment om een eerste blik te werpen op het reisweer en de eerste dagen in de Alpen. In grote lijnen, Oostenrijk is prima, het reisweer naar de Franse Alpen kan wat meer hinder geven.

Reizen op vrijdag, zaterdag of zondag

Op weg naar de Oostenrijkse Alpen is er in het reisweekeinde weinig aan de hand. Het blijft droog en over het algemeen is het weer ook tamelijk helder, met zonnige momenten overdag. Buiten dat er vooral op zaterdag veel verkeer wordt verwacht en je op de file gevoelige trajecten als de A8 (München - Salzburg) en in Oostenrijk de Inntal-autobahn (A12) en de A10 richting Karinthië, rekening moet houden met vertraging, heeft het weer dus niet echt een nadelige invloed op de reis.

Knelpunten in Duitsland en Oostenrijk

Videoweer

Eerste dagen in de Alpen

Vandaag is het vrijwel overal zonnig en van verse sneeuw is geen sprake. Het is zeer aangenaam ski-weer. Pas boven de 1800m vriest het, omdat de lucht erg droog is heeft dooi op lagere hoogten weinig effect op de sneeuwkwaliteit. Vrijdag neemt de bewolking geleidelijk toe in de Franse Alpen. In het zuiden van Duitsland en in Oostenrijk blijft het zonnig, net als in de Dolomieten in Italië. In het weekeinde kan er dus wel wat sneeuw vallen, vooral in Frankrijk en Italië. Aan de noordflank van de Alpen blijft het droog en houdt de zon een zeer groot aandeel in het weerbeeld.

Kaiserwetter in Oostenrijk

Vakantieweek in grote lijnen

Het is natuurlijk nog wat vroeg om nu al een gedetailleerde verwachting te geven voor de hele volgende week. Maar de kaarten liggen zeker niet ongunstig. In het algemeen heerst een hogedrukgebied aan de noordoostkant van de Alpen en het lagedrukgebied wat in het weekeinde nog wolken en wat sneeuw brengt in Frankrijk en Italië trekt weg. Het geeft een rustige periode, met veel mogelijkheden voor de zon. Met een vorstgrens rond de 1500m kun je alle kanten op. Het is hogerop niet te koud en in de dalen dooit de sneeuw amper weg. De sneeuwkwaliteit is zo redelijk gewaarborgd. Met andere woorden: “Veel plezier en doe voorzichtig!'

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.