Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Tientallen centimeters sneeuw

Tot en met maandag verwachten we in de Franse en een deel van de Italiaanse Alpen enkele tientallen centimeters verse sneeuw. De sneeuwval wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied boven Frankrijk en de daarbij behorende südstau in de Italiaans-Zwitserse Alpen. Elders in de Alpen valt tot en met vrijdag geen sneeuw.

Meeste sneeuw zondag

De sneeuwval in de Franse Alpen en de regio ten noorden van Milaan (Brenta Dolomieten en Val d'Ossola) is inmiddels al begonnen. Eerst is het veelal lichte sneeuwval, maar later deze zaterdag gaat het harder sneeuwen. De meeste centimeters komen terecht in de Tessiner Alpen en in het zuiden van Graubünden en noorden van de Brenta Dolomieten. In deze regio's liggen bekende skioorden als Livigno en St. Moritz. In Frankrijk verwachten we de meeste sneeuw in de Hautes-Alpes (Serre-Chevalier, Les Orres) en Alpes de Haute Provence. Tot middernacht valt er 10 tot 20 cm. Zondag begint de dag in een groot deel van de Alpen droog, maar in Wallis, Tessin en de aangrenzende Italiaanse skigebieden sneeuwt het geregeld. In de loop van de dag gaat het ook in de Franse Alpen en in het westen van Piemonte weer sneeuwen. Zondagavond is het sneeuwdek in Tessin aangegroeid met meer dan 50 cm verse sneeuw. In de Franse Alpen en het noordwesten van Italië is dan 15 tot 35 cm gevallen.

In Oostenrijk blijft het droog

Hoge luchtdruk

Maandag en dinsdag houden Piemonte en het Aostadal nog veel bewolking en van tijd tot tijd sneeuw. Daar kan in twee dagen tijd nog 20 tot 40 cm sneeuw vallen. In de rest van het Alpengebied blijft het zo goed als droog en begint de hoge luchtdruk ervoor te zorgen dat het schitterend weer wordt. Zodra de wolken plaats hebben gemaakt voor de zon (in Duitsland en Oostenrijk is dat dit weekend al, in Frankrijk pas maandag of dinsdag), blijft het de rest van de week schitterend weer. Goed smeren dus! In de loop van de week begint de temperatuur wel op te lopen. Donderdag en vrijdag is het op 1500m 4 tot 8 graden en dus sprake van serieuze dooi. Op 3000m hoogte loopt de temperatuur later in de week op naar -4 graden.Nieuwe neerslag komt waarschijnlijk pas zondag. De vooruitzichten voor de komende week zijn dus zeer goed te noemen, zeker als je in de Duitse of Oostenrijkse Alpen zit.

Genieten in Kitzbühel

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.