Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer & webcams: verse sneeuw!

Maandag is het bewolkt in een groot deel van het Alpengebied en er valt ook neerslag, in de vorm van regen en boven 1600 meter hoofdzakelijk sneeuw. De sneeuwgrens ligt daarmee tamelijk hoog. Laat op de dag wordt de aangevoerde lucht weer kouder en zakt de sneeuwgrens naar ongeveer 800 meter. Vooral aan de noordflank van de hoofdkam gaat het sneeuwen gestaag door en moeten we rekening houden met 30 tot 50 cm aan verse sneeuw. Aan de zuidkant zijn de hoeveelheden met 10 tot 30 cm veel geringer. Nieuwsgierig naar de webcams? Je vindt ze onderaan dit weblog!

Dinsdag wat zon en droger

Op dinsdag zorgt een hogedrukuitloper voor een rustig intermezzo. De vrij krachtige tot harde wind die vandaag nog waait, zeker op de hogere pistes, is afgenomen. Daarnaast breekt het wolkendek vooral aan de zuidflank van de hoofdkam weer open, met zonnige perioden in de zuidelijke Franse Alpen en de Italiaanse Alpen. Maar ook in Tessin en Vorarlberg is ruimte voor zon. Aan de noordkant zal bewolking veel meer overheersen en valt zeker in de nacht en ochtend mogelijk nog wat sneeuw. De sneeuwgrens ligt rond 500 meter en zakt geleidelijk nog verder tot in de laaggelegen dalen.

Opnieuw sneeuw op woensdag

Woensdag ontwikkelt een lagedrukgebied boven Noord-Italië (Genua) terwijl tegelijk een koufront vanuit het noorden boven de Alpen aankomt. De meeste neerslag wordt aan de noordkant en westkant verwacht, maar door het ontwikkelende lagedrukgebied krijgen ook de zuidelijke en oostelijke Alpen wel wat mee. De hoeveelheden kunnen oplopen tot 50 cm. De koudere lucht die wordt aangevoerd uit het noordwesten zorgt ervoor dat de sneeuwgrens rond 500 tot 800 meter blijft schommelen, ook overdag.

Klik hier voor de sneeuwhoogtes in de Alpen >>

Donkere (sneeuw)wolken pakken zich samen boven Seefeld

Het sneeuwt al de hele ochtend op de pistes van het Montafon

Drukte van jewelste op de Giggijoch in Sölden

Als het sneeuwt, dan sneeuwt het zeker in Lech

Ook in het zuiden van Duitsland, Ofterschwang, sneeuwt het

De weg naar Val Thorens is inmiddels weer open en... het sneeuwt!

Er staat een stevige wind op de pistes van Val d'Isère

Ook in Tignes gaan er weer de nodige centimeters vallen

124 - Winter - Ben

Over Ben

Ben heeft meer met het weer dan met wintersport. Je zult hem dan ook niet aantreffen op de ski’s, maar van wandelen en foto’s maken in de sneeuw geniet hij des te meer. Voor Snowplaza verzorgt Ben regelmatig het Alpenweer.